De Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) begrijpt niet dat zijn federale collega François Bellot (MR) het rijbewijs met punten keldert.

Weyts (N-VA) vindt dat Bellot zich ‘in alle mogelijke bochten wringt’ om het rijbewijs met punten geen kans te moeten geven.

Bellot voert aan dat de pakkans bij ons te laag is en zo’n rijbewijs daarom oneerlijk. Weyts aanvaardt het argument niet. ‘Als wordt aangetoond dat de invoering tot een serieuze daling leidt van het aantal verkeersdoden, met gemiddeld 20 procent, waarom zouden we dat dan in godsnaam niet doen?’

Het rijbewijs met punten staat al sinds 1990 in de Belgische wet ingeschreven, maar bleef tot nu toe dode letter. Daar lijkt dus niet meteen verandering in te komen, ook niet na de studie die federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) bij het verkeersveiligheidsinstituut Vias besteld had. Volgens Bellot blijkt uit die kosten-batenanalyse dat de onmiddellijke invoering van het rijbewijs met punten niet aangewezen is.

In een reactie op de kritiek van Weyts, laat minister Bellot weten dat de studie ‘in alle onafhankelijkheid is opgesteld door experten van Vias’. Bellot nodigt Weyts ook uit ‘de studie eerst aandachtig te lezen vooraleer zo te reageren. De studie staat nog maar net online'.