MIVB ontslaat voorzitter partij Islam
Foto: ISOPIX

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB heeft Redouane Ahrouch ontslagen, de voorzitter van de partij Islam. Dat meldt de RTBF en is bevestigd aan onze redactie.

Ahrouch haalde begin april het nieuws door het voorstel te lanceren mannen en vrouwen op de bus gescheiden te vervoeren. Volgens hem had dat voorstel niks met extremisme te maken, maar met ‘de vele klachten over handtastelijkheden’ die hij zou ontvangen van vrouwelijke reizigers.

Toch was het standpunt voor de MIVB reden genoeg om Ahrouch - ook gemeenteraadslid in Anderlecht - te ontslaan. ‘Het klopt dat wij na een gesprek met meneer Ahrouch besloten hebben zijn contract te beëindigen’, bevestigt MIVB-woordvoerster An Van Hamme.

‘Hoewel zijn uitspraken niet in strijd zijn met zijn recht op vrije meningsuiting, stroken ze helemaal niet met de waarden waar wij als vervoersmaatschappij achter staan’, vervolgt Van Hamme. ‘Er werd een koppeling gemaakt tussen zijn beroep als buschauffeur en zijn voorstel om mannen en vrouwen gescheiden te vervoeren. Daardoor zagen wij geen andere keuze dan zijn contract op te zeggen.’

De MIVB wil verder alleen nog kwijt dat ze Ahrouch een ontslagvergoeding heeft aangeboden, en dat hij die heeft geaccepteerd.

Op de voorstellen van de partij Islam volgden felle reacties vanuit de Wetstraat. De meerderheidspartijen N-VA en Open VLD opperden zelfs een grondwetswijziging die het mogelijk moet maken extremistische partijen te verbieden. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in