‘Daling faillissementen in april is alleen windstilte’
Themabeeld Foto: put

De trend van het stijgende aantal faillissementen van de afgelopen maanden heeft in april plaatsgemaakt voor een daling. In april werden er 3 procent minder faillissementen uitgesproken dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwste Barometer Faillissementen van bedrijfsinformatiespecialist Graydon.

De eerste vier maanden van het jaar was er wel nog sprake van een toename aan faillissementen, met in totaal 3.728 bedrijven die over de kop gingen. Dat is 3,4 procent meer dan de periode januari tot april vorig jaar.

Nieuwe wetgeving

Volgens Graydon is de daling te wijten aan de nieuwe faillissementswetgeving, die ingaat op 1 mei 2018. Waarschijnlijk heeft een aantal organisaties de inwerkingtreding afgewacht om zo de nieuwe mogelijkheden ervan, waaronder kwijtschelding, te kunnen aanwenden. 

‘In dat geval is de daling van het aantal faillissementen van de afgelopen maand niet meer dan een windstilte. Bovendien is het afwachten in hoeverre de nieuwe categorieën ondernemingen die voortaan wél failliet kunnen gaan de komende weken en maanden, de boeken zullen neerleggen’, licht Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon, toe.

Brussel is nog steeds de koploper, met het hoogste aantal faillissementen ooit voor deze periode. Het Vlaams Gewest telt het laagste aantal faillissementen in een decennium. De meeste bedrijven gaan over de kop in de bouw.