Tom Dumoulin spreekt in Jeruzalem:
Foto: AFP

Met een pak meer ervaring begint Tom Dumoulin in Jeruzalem aan de 101e editie van de Giro. De Nederlandse titelverdediger staat met veel vertrouwen aan de start van de Italiaanse rittenkoers. Maar om te winnen, moet hij wel voorbij Chris Froome. En die viervoudige Tourwinnaar is hoofdrolspeler in een aanslepende dopingaffaire. "Bevond ik me in de situatie van Froome, ik zou hier niet zijn", vertelde Dumoulin vanmiddag aan de verzamelde pers.

PLUS: Wel poepen, niet kraken: zo won topfavoriet Tom Dumoulin vorig jaar de honderdste Ronde van Italië

Chris Froome wordt als de belangrijkste uitdager van Dumoulin naar voren geschoven. Maar de dopingzaak blijft zijn tegenstander achtervolgen. Dumoulins eerste vraag ging dan ook over de zaak: "Een leuke binnenkomer", grijnsde de Limburger. "Het is zijn beslissing om hier te zijn. Mijn team maakt deel uit van de MPCC (Beweging voor een geloofwaardige wielersport, red). Dus mocht ik in zijn situatie verkeren, dan had ik hier niet kunnen zijn. Froome neemt echter zijn beslissing. Het is niet aan mij om daar een mening over te hebben."

Ook het imago van de wielersport lijdt onder de situatie. "Misschien wint hij de Giro en wordt hem enkele weken later de zege opnieuw afgenomen", blikt Dumoulin vooruit. "Dat is voor niemand goed. maar de situatie is wat ze is en ik kan ze niet veranderen.“

Laatste starter

Als wereldkampioen tijdrijden is Tom Dumoulin vrijdagmiddag rond kwart voor vijf (een uur vroeger in België) de laatste renner die op het 9,7 kilometer lange tijdrit-parcours verschijnt. Volgens de Nederlandse titelverdediger is Rohan Dennis echter de grote favoriet voor de overwinning op de openingsdag.

Dumoulin begint echter met veel vertrouwen aan de Italiaanse rittenkoers. “Ik weet dat ik me slecht ga voelen. Dat heeft iedereen in de race. Je moet gewoon altijd in jezelf blijven geloven. Natuurlijk is er wel een verschil met vorig jaar, toen ik aan de Giro begon met het idee dat ik niets had te verliezen. Zo probeer ik het nu weer, al moet ik zeggen dat het dit voorjaar niet erg lukte. Toen reed ik veel rond met het gevoel dat ik alles had te verliezen”, zei de Limburgse coureur van Team Sunweb woensdag op een drukbezochte persconferentie in Jeruzalem.

Als ploeg beter bewapend

Hij put ook extra vertrouwen uit de kracht van de ploeg die hem de komende drie weken zal bijstaan. “In de vorige Giro hadden we een uitgebalanceerde ploeg die echter niet de beste was van het peloton. Ik denk dat het team nu met name beter is bewapend voor de bergetappes. Al moet je afwachten hoe de koers zal verlopen en of iedereen ook in topvorm verkeert. We kunnen nog altijd niet de concurrentie aan met de blokken van Mitchelton-Scott en Sky, maar ik ben niet bang voor de confrontatie.”

LEES OOK: Vergeet Team Sky met Froome en Sunweb met Dumoulin: dit is het verrassende superteam van de Giro

In de Ronde van Italië krijgt Dumoulin Louis Vervaeke aan zijn zijde.