N-VA bekritiseert ‘tijdelijke maatregel’ van minister Geens na moord verpleegster
Gevangenisverpleegster Christine Lenaerts Foto: rr

N-VA-Kamerlid Sophie De Wit heeft naar aanleiding van de moord op een gevangenisverpleegster uit Grobbendonk kritiek op de tijdelijke maatregel van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Door die maatregel kunnen kortgestraften nog vroeger vrijkomen dan na een derde van de straf.

De Wit betreurt dat het initiatief van minister Geens geen tijdelijke maatregel is gebleven en verwijst naar het regeerakkoord, dat de correcte uitvoering van een straf beoogt.

De moord op een gevangenisverpleegster maakt volgens haar pijnlijk duidelijk dat het Belgische strafuitvoeringssysteem nog steeds grote gebreken vertoont. Een van de verdachten van de moord, Marco L., werd in oktober 2017 veroordeeld voor een agressieve homejacking, maar werd vrijwel meteen voorlopig vrijgelaten.

De drie jaar gevangenisstraf die de rechter uitsprak, werden in de praktijk automatisch verminderd tot acht maanden, maar zelfs die moest hij niet uitzitten. Minister van Justitie Geens heeft immers een richtlijn uitgevaardigd voor veroordeelden die tot drie jaar gevangenisstraf hebben gekregen. Daardoor kunnen kortgestraften nóg sneller vrijkomen dan de standaard van een derde.

Tijdelijke maatregel blijft

De richtlijn werd bijna twee jaar geleden ingevoerd als tijdelijke maatregel tegen de overbevolking in de gevangenissen. Maar ze werd in mei 2017 opnieuw ingevoerd, en deze keer permanent.

‘Ik heb er vragen bij dat een minister eenzijdig beslist over het inkorten van een straf die door een rechter werd opgelegd', zegt Sophie De Wit. 'Wat blijft er nog over van een gevangenisstraf? Een straf hoort een straf te zijn. Voor de samenleving is het onbegrijpelijk dat iemand voor een agressieve homejacking slechts een gevangenisstraf van drie jaar krijgt opgelegd, laat staan dat hij al na vier maanden kan vrijkomen.'