Hotel Terminus officieel eigendom van stad Oostende
Links van de centrale inkomhal is het voormalig ‘Hotel Terminus Maritime’ Foto: dji

Het historische Hotel Terminus aan het station van Oostende is officieel eigendom van de kuststad. Eigenaar NMBS verkocht het gebouw voor 108.000 euro.

De NMBS heeft onlangs de schriftelijke bieding van het Autonoom Gemeentebedrijf voor Grond- en Bouwbeleid (AGGB) aanvaard voor de aankoop van Hotel Terminus, dat deel uitmaakt van de stationssite van Oostende.

Het gebouw begon een kankervlek te worden en de NMBS had het niet meer nodig, dus besliste de vervoersmaatschappij om dat deel van het stationsgebouw van de hand te doen. Geïnteresseerden konden tot 9 november een bod uitbrengen.

Het gebouw heeft een grote historische waarde. Hotel Terminus werd gebouwd in belle époquestijl en opende in 1913 zijn deuren. De linkertoren van het Oostendse stationsgebouw geeft toegang tot het vroegere hotel-restaurant. In de jaren '60 sloten het hotel en restaurant de deuren, en in 1983 werd het gebouw beschermd.

Oostende heeft al een plan klaar over de invulling. Er komt onder meer een chauffeurslokaal voor De Lijn, een loket- en bureauruimte voor vzw Toerisme Oostende, een fuifzaal, vergaderzalen en verschillende werkplekken.

Globaal plan

‘Het Hotel Terminus-project is een ambitieus en omvangrijk programma met een globale en geïntegreerde visie. We zullen het in verschillende fasen moeten uitwerken. Er is de buitenrestauratie, de invulling van de verschillende functies in Hotel Terminus en de polyvalente fuifzaal. Het is belangrijk dat we dit in één geïntegreerd plan uitwerken’, verduidelijkt burgemeester Johan Vande Lanotte.

Oostende verwacht dat de werken volgend jaar zullen aanvatten.