Lek in Doel ingeschaald op allerlaagste gevaarniveau
Foto: EPA-EFE

Het nucleair controleagentschap Fanc heeft de situatie met het lek in een back-upsysteem van kernreactor Doel 1 ingeschaald als een niveau 0, een ‘onregelmatigheid zonder gevolgen voor de nucleaire veiligheid’.

Het lek moet uiteraard wel hersteld zijn vooraleer de reactor, na andere onderhoudswerken, wordt heropgestart. Die heropstart is voorzien voor 1 oktober.

Vorige week ontdekte Engie Electrabel een beperkt lek in een reservekoelsysteem in Doel 1, waarna de reactor manueel werd stilgelegd. Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (Fanc) werd op de hoogte gebracht van het probleem. De nucleaire regulator heeft intussen uitleg van de uitbater ontvangen en heeft een eigen inschatting gemaakt van de ernst van het probleem.

Geen enkele impact

‘De exploitant heeft altijd de technische vereisten en de tijdsduur gerespecteerd waarin acties moeten worden ondernomen’, oordeelt het Fanc. ‘De veiligheidsfuncties waren niet aangetast en voldoende gegarandeerd. Het incident had geen enkele impact op de veiligheid van de personeelsleden, de bevolking of het leefmilieu.’

Om die reden is het incident ingeschaald op niveau 0, een ‘onregelmatigheid zonder gevolgen voor de nucleaire veiligheid’. De schaal zelf gaat van niveau 1 (afwijking) tot 7 (zwaar ongeval).