Pozzato verlaat Israël en geeft in laatste instantie forfait voor (zijn laatste?) Giro om bij zieke vader te kunnen zijn
Foto: Photo News

Filippo Pozzato zou vrijdag aan zijn laatste Giro d’Italia beginnen. Zou, want de 36-jarige wegkapitein van Wilier-Triestina heeft ondertussen Israël alweer verlaten om thuis bij zijn ernstig zieke vader te kunnen zijn. Dat meldden verscheidene, Italiaanse media.

Pozzato arriveerde dinsdag in Israël en onderging de medische controle van de UCI op woensdagochtend, maar nam toen de eerste beschikbare vlucht terug naar Italië. Zijn vader Carlo verbleef al enkele dagen in het ziekenhuis van Milaan maar zijn toestand was naar verluidt erg verslechterd.

De 101e editie van de Giro d’Italia moest de laatste zijn van de 36-jarige kopman van Wilier-Triestina. Pozzato reed al zeven keer de Giro en won één etappe in 2010.

Pozzato zou als wegkapitein fungeren bij Wilier Triestina, vooral in dienst van sprinter Jakub Mareczko. Het Italiaanse procontinentale team heeft zijn landgenoot Alex Turrin opgeroepen om Pozzato te vervangen. De 25-jarige Italiaan eindigde als negende in de recente Giro dell’Appennino en reed de Tour of the Alps.

De Giro start op vrijdag 4 mei tot en eindigt op zondag 27 mei, met drie etappes in Israël als onderdeel van de Grande Partenza vóór de eerste van drie rustdagen en een transfer naar Sicilië op maandag.