Belgen downloaden app ‘die leven kan redden’ nauwelijks
Themabeeld Foto: EPA-EFE

Wie hulp wil inroepen van de brandweer, de politie of een ziekenwagen kan dat sinds juni vorig jaar via de app ‘112 BE’, maar de toepassing blijkt nog niet erg ingeburgerd.

De app is sinds de lancering 240.416 keer gedownload, wat overeenkomt met drie procent van de bevolking tussen 15 en 69 jaar. Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh opvroeg.

De app ‘112 BE’ werd vorig jaar gelanceerd. Het concept is simpel: wie hulp nodig heeft, opent de app en geeft aan welke hulpdienst hij nodig heeft. De dienst in kwestie kan dan de exacte locatie van de oproeper bepalen, ziet zijn of haar identiteit en medische gegevens zoals de bloedgroep en eventuele gezondheidsproblemen. Hij kan ook een realtimechat opstarten, vooral belangrijk voor slechthorenden.

‘Onvoldoende bekend’

De app zal ‘letterlijk levens redden’, zei minister Jambon bij de voorstelling van de toepassing, maar voorlopig heeft slechts 3 procent van de Belgen tussen 15 en 69 jaar ‘112 BE’ gedownload. Volgens vraagsteller Jef Van den Bergh is de app nog onvoldoende bekend.

Het CD&V-Kamerlid stelt voor om ook toe te laten foto’s en video’s door te sturen via de toepassing, om zo nog duidelijkere informatie te kunnen doorspelen aan de hulpverlener. ‘We geloven sterk dat het doorsturen van foto’s of video’s een meerwaarde zou kunnen vormen voor de app. Ook in het buitenland wordt dit al toegepast’, zegt hij.