84 procent van de flitspalen in Vlaanderen werkt
Foto: BELGA

In Vlaanderen staan er ongeveer 1.400 flitspalen langs de gewest- en de autosnelwegen. Gemiddeld 84 procent daarvan is permanent operationeel, meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. Vier jaar geleden was dat 64 procent.

Alle flitspalen tegelijk operationeel houden, is volgens Wegen en Verkeer onmogelijk. Er zijn altijd wel flitspalen die defect zijn of beschadigd zijn.

‘Vroeger kon je nog gokken dat een flitspaal niet zou functioneren, maar het overgrote deel is voortaan permanent actief’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Niet mogelijk

Op Limburg na behaalt elke Vlaamse provincie het gemiddelde van 84 procent operationele flitscamera’s. ‘Ik verwacht dat Limburg tegen eind 2018 kan aanpikken met het gewenste gemiddelde’, zegt Weyts.

Het Agentschap Wegen en Verkeer ziet toe op het beheer en onderhoud van de Vlaamse flitspalen. 76,5 procent van de 1.400 flitspalen staat op gewestwegen en drie vierde van het totaal aantal flitspalen zijn roodlicht-snelheidscamera’s die zowel snelheid als het negeren van een rood verkeerslicht controleren.