Schadeclaim Daniël Termont uitgesteld
Foto: BELGA

Het burgerlijke luik van de rechtszaak die de Gentse burgemeester Daniel Termont opstartte tegen auteur Ignace Vandewalle is meteen uitgesteld. Beide partijen willen wachten op de afloop van de strafklacht die Termont ingediend heeft. Dat kan nog maanden duren.

Nog geen tien minuten, zo lang duurde de inleidende zitting van het proces dat de Gentse burgemeester Daniel Termont opstartte tegen auteur Ignace Vandewalle. De twee partijen zijn overeengekomen om de afloop van de strafklacht van Termont tegen Vandewalle af te wachten.

Het proces rond de schadeclaim, een burgerlijke zaak, werd daarom voor onbepaalde duur uitgesteld, in afwachting van het strafonderzoek.

Schriftvervalsing?

Auteur Ignace Vandewalle kreeg vorige maand een dagvaarding in de bus waarin Daniel Termont duidelijk maakte dat hij een schadeclaim indient voor enkele passages in het boek De Illegale Ghelamco Arena. Daarin werpt Vandewalle de vraag op: ‘Pleegde burgemeester Termont in september 2016 schriftvervalsing toen hij opdracht gaf om officiële verslagen aan te passen?’

Termont neemt het niet dat hij wordt beschuldigd van schriftvervalsing, ook al wordt de beschuldiging in een vraag gesteld. In een interview met het weekblad 'Humo' verklaarde Vandewalle wel letterlijk: ‘Termont heeft een vorm van schriftvervalsing gepleegd.’

10.000 euro

De inzet: een morele schadevergoeding van 10.000 euro voor Termont, die hij wil wegschenken, en een bevel om het boek uit de rekken te halen en aan te passen, tegen een dwangsom van 500 euro per dag. Dat is een burgerlijke eis, die wordt behandeld door een burgerlijke rechter.

Termont diende ook een strafklacht in voor laster en eerroof. ‘Hij beschuldigt mij openlijk van een misdrijf’, zegt de burgemeester. ‘Dat kan ik niet laten passeren, want er is niks van aan.’ De klacht moet onderzocht worden door het parket, dat kan beslissen om de zaak voor een strafrechter te brengen.

Persoonlijk aanwezig

Op woensdag 2 mei werd de burgerlijke zaak ingeleid in de rechtbank van Brugge. Daniël Termont was woensdag zelf aanwezig in de rechtbank in Brugge, waar het proces gevoerd wordt omdat Vandewalle daar woont. Maar Termont verklaarde niets.

Zijn advocaat Nina Van Eeckhaut stelde voor de zaak uit te stellen tot het strafonderzoek over de klacht van Termont gevoerd is. Wanneer dit onderzoek afgerond zou kunnen zijn, is niet duidelijk, maar het kan maanden duren.

Daarmee is het proces mogelijk uitgesteld tot na oktober 2018, de maand dat er gemeenteraadsverkiezingen zijn. Of dat zo zal zijn, is afwachten. Het strafonderzoek loopt nog, maar het is niet ongewoon dat zaken maandenlang in onderzoek zitten.

Vandewalle ging akkoord met het uitstel. ‘Hiermee wordt het proces waarschijnlijk over de verkiezingen van oktober getild’, zegt Vandewalle in een reactie. ‘Maar ik heb er geen problemen mee, al was het maar om te onderstrepen dat er geen electorale motieven zijn van mijn kant.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in