Dewinter schakelt Wilders in om campagne te voeren bij Nederlanders in Antwerpen (die hier kunnen stemmen dankzij migrantenstemrecht)
Filip Dewinter en Geert Wilders. Foto: Belga

De rechts-radicale Nederlandse politicus Geert Wilders zal op zondag 2 september een bezoek brengen aan de Vogelenmarkt in Antwerpen. Dat gebeurt op uitnodiging van Filip Dewinter, Vlaams Belang-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, die daarmee lonkt naar de Nederlanders die in de havenstad wonen. Die kunnen bij de gemeenteraadsverkiezingen namelijk stemmen dankzij het migrantenstemrecht dat in 2004 is ingevoerd.

“In de stad Antwerpen wonen meer dan 23.000 Nederlanders, die hier vaak al jaren verblijven. Met de komst van Geert Wilders willen wij hen aanspreken. Op die dag zullen we ook een vrouwelijke kandidaat voorstellen”, zegt Filip Dewinter. “Wilders is dé belangrijkste politicus van Nederland. Met zijn komst richten we ons speciaal naar zijn landgenoten die aan de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen kunnen deelnemen.”

Naast het bezoek van Wilders aan de bekende Vogelenmarkt, staan ook een meet and greet in een Antwerps café en verrassingsactiviteit in de stad gepland.

Nederlanders die in ons land wonen, kunnen sinds 2004 door de invoering van het vreemdelingenstemrecht deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Net als alle EU-burgers die in België wonen overigens. Niet-Belgen die geen EU-onderdaan zijn, moeten vijf jaar in het land verblijven voor ze mogen stemmen bij de lokale verkiezingen.

In november vorig jaar had Filip Dewinter Geert Wilders al eens uitgenodigd voor een ‘islamsafari’ in Molenbeek, een “wandeling langs de plaatsen die het ergst getroffen zijn door de islamisering”, maar dat evenement ging toen niet door wegens een verbod van de plaatselijke politie.