Fiscus vult meer aangiftes zelf in
Steeds minder aangiftes worden op papier ingediend. Foto: Photo News

De fiscus gaat dit jaar 800.000 aangiftes méér zelf invullen. Het aantal papieren aangiftes is intussen gedaald tot minder dan 900.000.

Voor de belastingaangifte 2018 zullen meer dan 3 miljoen burgers een vooraf ingevulde aangifte toegestuurd krijgen. Dat zijn er meer dan 800.000 meer dan vorig jaar. Voor de helft van die groep (400.000 mensen) gaat het ook niet meer om een aangifte op papier, maar via tax-on-web. Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) betekent dit een nieuwe grote vereenvoudiging van de belastingprocedure.

‘De ervaring leert ons dat 94 procent van de vooraf ingevulde aangiftes onveranderd worden aanvaard door de belastingplichtigen’, zegt hij.

Het aantal gebruikers van tax-on-web is vorig jaar gestegen naar bijna 3,8 miljoen. Het aantal burgers dat nog een papieren aangifte invult, is in 2017 met 100.000 gedaald, tot minder dan 900.000. De verwachting is dat die trend dit jaar nog zal aanhouden. Uit een enquête die de fiscus zelf heeft georganiseerd bij 65.000 gebruikers van tax-on-web, blijkt dat het invullen van de aangifte online gemiddeld 24 minuten duurt. Nieuw dit jaar is dat de aangifte ook kan gebeuren via de app Itsme.

Praktisch

Het versturen van de aangiftes, zowel op papier als elektronisch, begint vandaag en loopt tot eind mei. De belastingplichtigen die voor papier kiezen hebben tijd voor hun aangifte tot 29 juni. Voor tax-on-web ligt de deadline op 12 juli.