Duizenden manifestanten zijn samengekomen in het centrum van de Armeense hoofdstad Jerevan nadat het parlement oppositieleider Nikol Pasjinjan heeft afgewezen als premier.

Het Armeense parlement moest dinsdag een opvolger kiezen voor de ontslagnemende premier Serzj Sargsjan. Oppositieleider Nikol Pasjinjan was de enige kandidaat, maar een meerderheid van het parlement wees zijn kandidatuur af.

Pasjinjan riep zijn aanhangers daarom op tot ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. Een oproep die veel navolging krijgt. Zo goed als alle straten van de stad, waaronder de toegangsweg naar de luchthaven, zijn geblokkeerd. Talloze winkels zijn gesloten.

Crisis

Armenië verkeert sinds 13 april in een ongeziene politieke crisis. Een protestbeweging onder leiding van Nikol Pasjinjan leidde op 23 april tot het ontslag van Serzj Sargsjan, die zes dagen eerder door het parlement was verkozen tot premier.

Meer dan tien jaar was Sargsjan de sterke man van de voormalige Sovjetrepubliek in de Kaukasus. Na twee termijnen als president zette hij een grondwetswijziging door, die van Armenië een parlementaire republiek maakte. Het premierschap zou de machtigste post worden. Sargsjan had eerder gezegd die niet te ambiëren, maar brak zijn belofte, tot woede van veel Armeniërs. De grondwetszwijziging was in hun ogen niet meer dan een truc van Sargsjan om toch maar aan de macht te kunnen blijven.