Luchtvervuiling doodt elk jaar 7 miljoen mensen
De Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar kampt met smog. Foto: AFP
Elk jaar sterven naar schatting 7 miljoen mensen door blootstelling aan vervuilde lucht. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport.

De luchtvervuiling blijft gevaarlijk hoog in veel delen van de wereld, stelt de WHO. Volgens de organisatie ademen negen mensen op de tien slechte lucht in.

Vervuilde buitenlucht als gevolg van de uitstoot van industrie en verkeer heeft in 2016 tot zowat 4,2 miljoen doden geleid, meldt het rapport. Daarnaast zijn er ook 3,8 miljoen doden door vervuiling in het huishouden, door bijvoorbeeld te koken met vervuilende brandstoffen en technologieën.

Arme regio's zwaarst getroffen

De armste bevolkingsgroepen worden het hardst getroffen. Meer dan 90 procent van overlijdens die aan luchtvervuiling gelinkt zijn, gebeurt in lage- en middellageloonlanden. Voornamelijk in Afrika en Azië.

Ook in grote steden is de situatie erg. ‘In veel van ’s werelds grootste steden worden de WHO-normen voor luchtkwaliteit meer dan vijf keer overschreden’, zegt Maria Neira van de WHO.

Fijnstofdeeltjes dringen door tot diep in de longen en het bloedvatenstelsel, waardoor het risico op onder meer beroertes, hartziektes, longkanker en andere longaandoeningen stijgt.

CurieuzeNeuzen

CurieuzeNeuzen is het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit. 20.000 Vlamingen meten de luchtkwaliteit in hun straat. Meer informatie vindt u hier.

Luchtvervuiling doodt elk jaar 7 miljoen mensen
Foto: WHO

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig