Vier kandidaten stappen op na verkiezing van lijsttrekker
Lijsttrekker Ronny Herremans. Foto: hls

CD&V-gemeenteraadslid Ronny Herremans werd door zijn partijbestuur aangeduid als lijsttrekker voor de komende gemeenteverkiezingen. Tot groot ongenoegen van vier andere gemandateerden die zich daar niet in kunnen vinden en geen kandidaat meer willen zijn.

“We kunnen ons niet akkoord verklaren met de keuze van Herremans en met de wijze waarop de aanduiding is gebeurd”, zeggen gemeenteraadsleden Yves Lerminiaux en Wim Impens en OCMW-raadsleden Katleen De Pooter en Bruno Debbaut in een gezamenlijke persmededeling.

“Die keuze is al maanden geleden gemaakt, maar Herremans heeft nog altijd geen project voorgesteld. De kopman is al 62 jaar en biedt dus geen perspectief voor de toekomst van onze partij. Het vertrouwen in hem is ook laag omdat hij al jarenlang geen lidgeld meer betaalt voor zijn partij. Uit protest zullen wij geen CD&V-kandidaat meer zijn voor de komende verkiezingen. Ons huidig politiek mandaat zetten we verder tot eind dit jaar.”

De ontevredenen merken op dat van de acht huidige gemeenteraadsleden en vier OCMW-raadsleden er al zeven geen kandidaat meer zijn en roepen 1 mei uit als ‘De dag dat de oranje zon in Herzele onderging’.

Herzeels CD&V-voorzitter Clement Borloo zit verveeld met de hele zaak: “De kandidaten die afhaken zijn niet van de minste en draaien al jaren met succes mee in het beleid van de gemeente. Ik vind hun beslissing betreurenswaardig. De keuze van Ronny Herremans was echter een democratische beslissing van de partij en we komen er niet op terug. Bij vorige verkiezingen was huidig gemeenteraadslid Danny Van Melkebeke kopman, maar omdat hij nu professioneel opgenomen is in de vaste structuur van de KBC mag hij geen lijsttrekker meer zijn. De partij heeft besloten dat hij de lijst zal duwen en dat Ronny Herremans, die een bekwaam politicus is, de lijst zal trekken. We werken nu verder aan de rest van de lijstvorming.”