Marokko verbreekt diplomatieke banden met Iran
De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita. Foto: EPA-EFE

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita heeft dinsdag gezegd dat zijn land de diplomatieke banden met Iran verbreekt. Volgens de minister heeft de beslissing niets te maken met de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten, verwijzend naar de spanningen tussen het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran, die in de vele regionale conflicten tegenovergestelde kampen steunen.

Begin 2009 verbrak Marokko ook al eens de diplomatieke banden met Iran, toen wegens het religieuze ‘activisme’ van Teheran. In 2014 werden de relaties in ere hersteld. Doorn in het oog is ditmaal de wapenleveringen aan Polisario, de onafhankelijkheidsbeweging in de Westelijke Sahara, waar Iran volgens Marokko een handje in zou hebben.

De Westelijke Sahara, een vroegere Spaanse kolonie, wordt al sinds 1975 gecontroleerd door Marokko. Polisario ijvert sindsdien voor een onafhankelijkheidsreferendum, en wordt daarbij gesteund door Algerije. Rabat wil autonomie voor het woestijngebied echter alleen aanvaarden onder Marokkaanse soevereiniteit. Sinds 1991 is een staakt-het-vuren van kracht in het gebied.

Recent werd aan Polisario volgens de Marokkaanse buitenlandminister een eerste wapenlevering bezorgd, via een ‘element’ in de Iraanse ambassade van Algiers. Marokka maakt zich sterk dat het over onweerlegbare bewijzen beschikt om de beschuldigingen te staven. De Marokkaanse ambassadeur in Teheran zou inmiddels Iran hebben verlaten en omgekeerd zal ook de Iraanse ambassadeur in Marokko gevraagd worden om onmiddellijk de biezen te pakken, aldus Bourita.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig