En op 1 mei was er plots wel een akkoord over Lidl
Foto: Bart Van den Langenbergh
Het sociaal conflict tussen de directie van Lidl en de vakbonden is voorlopig ontmijnd. Na zeven dagen van staking gaan vandaag alle winkels van Lidl weer open. De directie en vakbonden bereikten daarover gisteren een akkoord na onderhandelingen die werden begeleid door een verzoeningsambtenaar.

De gesprekken duurden bijna zes uur, maar toch verschilt het compromis amper van het akkoord dat de vakbonden LBC en ACLVB vorige vrijdag al met de directie sloten. Toen ging die al akkoord om in elk filiaal  gedurende zes maanden, tijdens verdere onderhandelingen, 42 uur extra arbeidskrachten in te zetten. Dat akkoord werd echter verworpen door de socialistische vakbond BBTK. Die vreesde dat ze de toegift alweer zou kwijtspelen wanneer na verstrijken van de deadline nog geen akkoord was gevonden. ‘En dan stonden we weer met lege handen op straat’, zegt Jan De Weghe van BBTK.

In de nieuwe tekst is de deadline voor zes maanden vervangen door ‘op zo kort mogelijke termijn’. ‘Daardoor zijn die 42 uur gegarandeerd tot er een nieuw akkoord is’, zegt hij.

Bij de andere vakbonden tilden ze minder zwaar aan de deadline van zes maanden. ‘Dit is een identiek akkoord’, zegt Thomas Vanbiervliet van ACLVB. ‘Er zijn misschien een punt en een komma verschoven. Nu kunnen we eindelijk aan het echte werk beginnen, want over de grond van de zaak is het nog niet gegaan.’

Hij twijfelt er bovendien aan of het wegvallen van de deadline wel zo’n goede zaak is. Dat geeft de directie mogelijk ruimte om de gesprekken ten gronde op de lange baan te schuiven. ‘Dit mag geen processie van Echternach worden’, klinkt het.

Johan Lippens van LBC-NVK denkt daar anders over. ‘Als onderhandelingen lang en slopend zijn, dan is zo’n deadline vervelend’, zegt hij. Maar ook hij erkent dat het nieuwe akkoord verder zowat identiek is aan dat van vorige week. ‘Het was eigenlijk een semantische discussie.’

1 mei
In de wandelgangen wordt gefluisterd dat de socialistische vakbond BBTK zich met zijn verzet zou hebben willen profileren in de aanloop naar de socialistische feestdag van 1 mei. Tal van speeches van socialistische kopstukken verwezen nadrukkelijk naar de acties bij Lidl. ‘En uitgerekend op 1 mei stemmen ze in met een akkoord dat zo goed als onveranderd is gebleven? Nogal doorzichtig, niet?’ zegt een insider.

Het BBTK bestrijdt die insinuatie. ‘Dat is grote onzin’, zegt Jan De Weghe. ‘Het is denigrerend voor al die mensen die al dagenlang aan het staken zijn. Het klinkt wrang en ik heb moeite om dat te aanhoren.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig