Inzet zet kippen in om afvalberg met 3 ton te verkleinen
Kippen moeten de Opwijkse afvalberg verkleinen. Foto: eg

Opwijks oppositiepartij Inzet wil zestig kippen verdelen onder dertig gezinnen om de afvalberg jaarlijks met 3 ton te verkleinen.

“Een groot deel van het keukenafval is niet te composteren en mag niet in de gft-zak. Kippen kunnen daar echter goed mee overweg”, zegt voorzitter en lijsttrekker van Inzet Luc De Ridder. “Een kip kan per dag ongeveer 150 gram etensresten verorberen. Dat betekent 1 kilogram per week of 52 kg per jaar. We vonden het dan ook een goed idee om zestig kippen kosteloos te verdelen onder dertig plaatselijke gezinnen.”

“Zo doen we samen aan afvalpreventie en thuiskringlopen”, zegt De Ridder. “Het is bewezen dat dit werkt. Kippen zijn een goed alternatief om op een natuurlijke wijze organisch afval uit de gft-zak en uit de stroom aan huishoudelijk afval te halen. Onderzoek heeft uitgemaakt dat 30 procent van de gevulde restafvalzak bestaat uit groente- en fruitafval. Eigenlijk volstaan twee tot drie kippen om de gemiddelde hoeveelheid keukenafval van een doorsnee gezin naar binnen te werken.”

Inzet vatte het plan op om dertig gezinnen twee kippen kosteloos te bezorgen. Twee kippen zijn goed voor 100 kg afvalverwerking per jaar. Bijkomend voordeel is dat ze eieren leggen. De kippen worden evenwel niet willekeurig uitgedeeld. Eerst moet je op zaterdagmorgen 5 mei naar de stand van Inzet op de bruisende tuinmarkt komen, waar de kippen kunnen gereserveerd worden. Dat kan op voorwaarde dat je in Opwijk woont, je nog geen kippen hebt en over een voldoende grote afgebakende tuin bezit, je de beestjes minstens één jaar houdt en je je engageert om goed voor hen te zorgen.