In deze stad wordt luidop gedroomd van een overkapping van de E17
Philippe De Coene stelde in zijn 1 mei-toespraak de toekomst van Kortrijk voor, volgens SP.A. Foto: loh

Op 1 mei, de feestdag van de socialisten, lanceerde SP.A Kortrijk drie projecten voor de toekomst van de stad: een Futurotheek, de overkapping van de E17 en een zomerspeelplein in elke deelgemeente.

1. Futurotheek voor woord, beeld, geluid op de budatip

“De bibliotheek is het kloppende hart van Kortrijk, maar zit opgesloten in het te beperkt gebouw in de Leiestraat. In vergelijking met andere centrumsteden loopt Kortrijk stilaan achterop”, klinkt het bij SP.A-kopstuk Philippe De Coene. “Terwijl onze stad, als kenniscentrum, voortrekker zou moeten zijn. Kortrijk beschikt over een ideale locatie hiervoor. De Budatip, waarvan het grootste deel van de gronden en gebouwen eigendom zijn van het OCMW. We schatten de kostprijs op 18 miljoen euro.”

2. Overkapping E17

Ook voor de heikele mobiliteit op Hoog Kortrijk heeft SP.A een voorstel. “Al jaren piekeren we ons suf over een betere verbinding tussen het centrum en Hoog Kortrijk. Zelfs met een betere verbinding met openbaar vervoer, klieft een autoweg de stad in twee delen. Zelfs de beste sneltram of trambus zal daar niet veel aan veranderen”, aldus De Coene. “Daarom willen we een overkapping realiseren bovenop de E17 op het tracé tussen Kortrijk Xpo (Doorniksesteenweg) tot bijna aan Cowboy Henk (Lange Munte). We creëren op deze manier een nieuw park van 10 hectare. Dit stadsproject brengt zuurstof in plaats van stikstof en fijn stof. Dit is een megaproject, waarvan we de uitvoering begroten op 150 miljoen euro. Er is alleszins interesse, zeker bij de duizenden gezinnen die in de vele woonwijken aan beide kanten van dit lange stuk E17 wonen.”

3. Zomerspeelplein in elke deelgemeente

Tot slot wil De Coene een zomerspeelplein op de zeven dorpsplaatsen in Groot-Kortrijk. “Kortrijk was in 2013 de eerste centrumstad in Vlaanderen die een speelplein op een Grote Markt installeerde en daarmee koos voor spelende kinderen in plaats van auto’s. Na vijf jaar is dat zomerspeelplein uitgegroeid tot een jaarlijks succes. En niet te vergeten, ook de horeca en de handel varen er wel bij. Dit project moet mogelijk zijn in alle deelgemeenten. SP.A stelt dan ook voor dat elk dorp een zomerspeelplein krijgt. Met 200.000 euro aan nieuwe investeringen kan zo een duurzame investering in kinderen, gezinnen en lokale economie gerealiseerd worden.”