Forse taal maar minder volk op 1 mei
De stoet had wel wat bekijks maar er stapten duidelijk minder militanten op achter de grote kopstukken. Foto: efo

Met John Crombez, Johan Vande Lanotte en Rudy De Leeuw verzamelende de kopstukken van de socialistische beweging op 1 mei in Oostende. Er stapte wel minder volk op in de traditionele stoet.

De 1 mei-stoet die dinsdag door de straten van de badstad trok, had het getroffen met het mooie weer. Er waren wel uitgebreide delegaties uit Koekelare en Bredene maar toch stapten er minder deelnemers op dan vorig jaar. Langs het parcours had de stoet wel veel bekijks.

Nieuwe strijd leveren

“De middelen die beschikbaar zijn in de begroting van de Vlaamse regering moeten naar de zorg gaan”, zo sprak nationaal SP.A-voorzitter John Crombez uit Oostende. “We moeten een nieuwe strijd leveren tegen de N-VA die met misprijzen spreekt over de gewone werkmens.”

Crombez blikte ook al vooruit naar de lokale verkiezingen. “We hebben een groep jonge mensen die meedoen aan de kiesstrijd”, klonk het. “Zij moeten er mee voor zorgen dat er een progressief bestuur blijft in Oostende. We zullen hard campagne voeren voor een progressief bestuur.”

Niet betogen maar vieren

Ook gewone mannen en vrouwen stapten mee op in de stoet. “Ik ben hier omdat het meer dan ooit nodig is”, zegt leerkracht Sharon Vandendriessche. “De werkdruk is hoog en mensen worden uitgeperst. Ook in het onderwijs. We kunnen geen leerkracht meer zijn, maar moeten ons bezighouden met heel wat andere zaken zoals zorg waarvoor we niet opgeleid zijn.”

Rob Hintjens was er niet om te betogen. “Ik zie 1 mei als een feestdag, om de verworven rechten te vieren. Ik betoog niet, maar ik vier al 15 jaar lang.”

Opvallende aanwezigen

Opvallende aanwezige in de stoet was gemeenteraadslid Levi Vermote. Hij staat niet op de nieuwe Oostendse Stadslijst maar steunt wel de lijst én de kandidaten.

Een andere opvallende aanwezige was Yves Miroir van Groen. Hij liep vroeger in de stoet bij de SP.A, vorig jaar bij de PvdA en dit jaar ergens tussen de vakbondsdelegaties.

Miroir zwaaide beleefd naar de kopstukken bij het einde van de stoet, maar een handdruk kon er niet van af.

Optredens op het Petrus en Paulusplein sloten de stoet onder een stralende zon af.