VS: ‘Israëlische informatie over geheim atoomprogramma Iran is authentiek’
Mike Pompeo (l.) ontmoette Benjamin Netanyahu zondag. Foto: AP

De informatie die zou moeten bewijzen dat Iran na 2009 activiteiten ontwikkelde die gelinkt zijn aan de ontwikkeling van nucleaire wapens, is volgens Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo ‘authentiek’ en ‘in veel gevallen nieuw’. Toch reageren het Internationaal Atoomagentschap en de Europese Unie afwachtend.

Netanyahu zei maandag dat Israël beschikt over nieuwe en sluitende bewijzen dat Iran een geheim atoomprogramma heeft om een kernwapen te verkrijgen. De aankondiging kwam er minder dan twee weken voor de deadline op 12 mei, waarop de Amerikaanse president Donald Trump zijn beslissing over het al of niet opblazen van het akkoord bekend zal maken.

De informatie die Israël onthulde, is ‘authentiek’ en ‘in veel gevallen nieuw’, zegt de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Hij had zondag een ontmoeting met Netanyahu en werd toen op de hoogte gebracht van de nieuwe elementen. ‘Ik kan u bevestigen dat [de documenten] wel degelijk echt zijn’, zei Pompeo aan de pers tijdens de reis terug naar de VS. ‘We hadden al geruime tijd kennis van het materiaal en we hebben er uiteraard over gepraat.’

Volgens Pompeo zijn er ‘duizenden nieuwe documenten. We zijn die nog aan het analyseren en er is nog veel werk om de draagwijdte te onderzoeken.’

Mogherini ziet ‘voorlopig’ geen bewijzen

De hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, Federica Mogherini, zei dan weer dat Israël tot dusver nog geen bewijzen heeft gegeven waaruit zou blijken dat Iran het nucleair akkoord niet naleeft. Ze benadrukte ook dat Israël zich met zijn beschuldigingen tot de gepaste organen moet wenden.

‘Wat ik gezien heb van de eerste berichten is dat premier Netanyahu de naleving van de engagementen van het akkoord niet in vraag stelt’, zegt Mogherini. Ze benadrukt dat het niet gebaseerd is op ‘goede trouw’, maar wel op ‘concrete engagementen, verificatiemechanismen en erg strenge controle’ door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). ‘Het Atoomagentschap heeft tien rapporten gepubliceerd die getuigen dat Iran zijn engagementen volledig naleeft. Ik heb van premier Netanyahu geen argumenten van niet-nakoming gezien.’

Mogherini benadrukt daar haar reactie ‘voorlopig’ is, ‘want uiteraard moeten we de details van de verklaring van Netanyahu beoordelen’. Daarnaast wil ze ook de beoordeling van het IAEA afwachten, ‘de enige onpartijdige, internationale organisatie die verantwoordelijk is voor het controleren van Irans nucleaire engagementen’.

In februari liet het IAEA nog weten dat Iran geen uranium verrijkt heeft tot verboden percentages. En het land heeft volgens het atoomagentschap geen illegale stocks van laag verrijkt uranium of zwaar water aangelegd. Zwaar water wordt gebruikt in reactoren die plutonium kunnen maken.

Bovendien kregen medewerkers van het IAEA probleemloos toegang tot alle relevante locaties.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in