Op de vooravond van de Dag van de Arbeid pleit de socialistische vakbond voor diepgaande hervormingen. Zo wil ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw dat het minimumloon wordt opgetrokken naar 2.300 euro per maand. Dat zei hij tijdens zijn speech in Gent. ‘Die optrekking is noodzakelijk om waardig te kunnen leven.’

De vakbondsleider is er rotsvast van overtuigd dat verzet nu meer dan nodig is. Volgens De Leeuw voert de federale regering een beleid tégen de werknemers. ‘We laten niet toe dat de N-VA, de liberalen, maar ook CD&V verder afbreken wat wij hebben opgebouwd.’.

De vakbondsleider verwijt de federale regering voorkeursbehandelingen, waardoor de lasten niet eerlijk verdeeld zijn. ‘Maak eindelijk werk van een beleid dat goed is voor iedereen. Stop met voorkeursregelingen uit te werken voor bedrijven die hun geld in belastingparadijzen parkeren en gebruikmaken van postbussen in Luxemburg om niet te moeten bijdragen aan de Belgische staatskas.’

Minder lang werken en meer verdienen

De Leeuw wil een socialer beleid: ‘Wij willen een beleid waar mensen op de eerste plaats staan en werknemers krijgen wat ze verdienen.’ Daarom stelt de vakbondsleider sociale hervormingen voor, waaronder de optrekking van het minimumloon. Het ABVV eist een minimumloon van minstens 14 euro per uur of 2.300 euro per maand. ‘Die optrekking is noodzakelijk om waardig te kunnen leven’, zegt De Leeuw.

Daarnaast pleit hij voor een collectieve arbeidsduurvermindering. ‘De werkdruk moet omlaag in plaats van meer overwerk en meer overuren te eisen’, zegt hij. Volgens De Leeuw is dat mogelijk door de digitalisering en door de verhoogde productiviteit, zodat er meer tijd vrijkomt voor andere zaken.

Pensioengarantie

Aan het einde van zijn speech kraakte de vakbondsleider het pensioenbeleid van de federale regering af. ‘De keuze voor koopkracht voor onze gepensioneerden, is een politieke keuze. Het vraagt politieke wil om te investeren in pensioenen waarvan mensen kunnen leven en werkbare loopbanen tot 67 jaar bestaan niet.’ De Leeuw pleit daarom voor een pensioengarantie. ‘Wij willen een minimumpensioen van 1.500 euro’, zegt De Leeuw, die dat als een van de thema’s noemde voor de pensioenbetoging van 16 mei.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig