Filipijnen mogen niet langer in Koeweit werken
Filipijnse president Rodrigo Duterte Foto: REUTERS

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft een verbod op werken in Koeweit ingesteld. Hij doet dat nadat het lichaam van een dienstmeisje, Joanna Demafelis, in de diepvriezer van haar werkgever was aangetroffen.

Sinds februari gold er al een tijdelijk verbod voor Filipijnen om te werken in Koeweit, maar Duterte kondigde nu een permanent verbod af. De werknemers die al in het land wonen en werken, mogen er wel blijven. De Filipijnen die wensen terug te keren, worden bijgestaan door de autoriteiten.

Het tijdelijke verbod was een gevolg van de dood van een dienstmeisje, Joanna Demafelis (29). Zij werd in februari in de diepvriezer gevonden bij haar werkgever, die haar vermoedelijk ook vermoord heeft. De politie schat dat Joanna meer dan een jaar in de vriezer lag.

Joanna is niet het enige slachtoffer, in enkele maanden tijd werden zeven Filipijnse werksters dood aangetroffen in Koeweit.

Diplomatieke rel

De Filipijnen en Koeweit onderhandelden over een oplossing, maar Koeweit zette de Filipijnse ambassadeur toch het land uit en riep de eigen gezant terug. Duterte heeft het tijdelijke werkverbod daarop omgezet in een permanent verbod.

In totaal werken meer dan 260.000 Filipijnen in Koeweit, meestal als huishoudhulp of kindermeisje. Buitenlandse inkomsten zijn erg belangrijk voor de Filipijnen. In totaal werken zeker 2 miljoen Filipijnen in het buitenland, dat is een op de tien.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in