Het grote publiek kan pas vanaf dit weekend in DIVA terecht, maar onder meer Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) en een groot deel van het Antwerpse schepencollege mochten maandag al een kijkje gaan nemen. Zij zagen hoe het project terecht niet alleen een museum wordt genoemd, aangezien in verschillende ruimtes de focus al evenzeer op touchscreens, soundscapes en interactiviteit ligt als op de collectie zelf.

Regisseur Frank Van Laecke riep een personage - butler Jerôme - in het leven om de bezoeker auditief rond te leiden en interieurontwerper Gert Voorjans en decorontwerpster Carla Janssen Höfelt mochten een of meerdere ruimtes inkleden. Dat leverde opvallende opstellingen op, zoals een kamer die als diamantkluis werd ingericht en een kamer waar je via multimediale weg de geschiedenis en het traject van de diamanthandel kan volgen. Voor kinderen tot 12 jaar, die overigens gratis toegang krijgen, is er dan weer een parcours ontwikkeld met opdrachten en zoektochten.

DIVA telt zowat 600 objecten, van diamanten en juwelen tot kunstwerken. Je vindt er ook een documentatiecentrum, een atelier, ruimte voor tijdelijke expo’s en - uiteraard - een uitgebreide museumshop die uitgebaat wordt door een juwelier. Het documentatiecentrum omvat een bibliotheek met 23.000 publicaties, een onderzoeksafdeling en een conservatie- en restauratielabo - het enige in zijn soort in ons land.

Het complex waarin DIVA werd ondergebracht, bestaat uit twee met elkaar verbonden panden waarin vroeger de musea voor Volkskunde en Etnografie gevestigd waren. De ligging tussen het Steen en het stadhuis moet passagiers van cruiseschepen naar het nieuwe museum leiden.

DIVA krijgt op 5 en 6 mei een heus openingsweekend vol activiteiten en festiviteiten. Zaterdag en zondag staan onder meer een wereldrecordpoging diamantslijpen, verschillende hoorspelen, een beginnerscursus tai chi, lezingen en een ‘high tea party’ op het programma. Wie wil langskomen, moet zich wel op de website van het museum registreren voor een nog beschikbaar tijdslot. Ook voor de reguliere openingsdagen vanaf 7 mei raadt DIVA aan om vooraf een tijdslot te kiezen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig