Bredense SP.A-lijst vernieuwt en verjongt
Burgemeester Steve Vandenberghe pakt uit met tien nieuwe kandidaten, waarvan acht jongeren. Foto: efo

Aan de vooravond van 1 mei pakt de SP.A uit met haar kandidaten en programma voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daisy Hoste en Oona Wyns in de top vijf.

Niettegenstaande een absolute meerderheid van 3 legislaturen rust de SP.A die zich profileert als Lijst van burgemeester en schepenen, niet op de lauweren. In het programma is er sprake van nieuwe buurthuizen, een extra politiebureau, een modernere dienstverlening, investeringen in sport, zorg voor de zwakkeren, uitbouw van het toerisme en milieu en ecologie.

Het programma is geschreven alsof de socialisten nooit eerder aan de macht zijn geweest. De verrassing zat zondag toch in de keuze van de kandidaten: 10 nieuwe kandidaten, 8 jongeren die zich in groep profileren en uittredende schepenen die vlotjes een plaats opschuiven om nieuwkomers Daisy Hoste (29) op de tweede plaats en Oona Wyns (21) op de vijfde plaats te laten voorgaan. Schepenen Feys (3), Vanmullen (4),Gryson (6) en Vanhooren (7) vervolledigen met raadsleden Lynneel, Rouselle en Dobbelaere de top 10. Het trio De Keyser (23), Castelein (24) en schepen Deroo fungeren als lijstduwer.

Architect van de lijst is burgemeester Steve Vandenberghe: “Met de introductie van de groep nieuwe mensen anticiperen we op de toekomst en zijn we klaar voor 2024 en verder. In de loop van de volgende legislatuur zullen mandatarissen hun mandaat overgeven aan nieuwe mensen.”

Bekende Bredenaar

Plaats 12 is nog niet ingevuld, wordt begin juni bekendgemaakt en is voorzien voor een bekende Bredenaar die niet tot de traditionele achterban van de partij behoort. “De kandidaat heeft gevraagd om nog even te wachten”, zegt Vandenberghe. Raadsleden Deridder, Debeuckelaere en Praet komen niet meer op, maar steunen de lijst. Men mikt in Bredene op 16 van de 25 zetels en maakt er geen geheim van dat men wil verder besturen met de CD&V. “We moeten de nieuwe mensen kansen geven en laten leren van de ervaren mensen”, luidde het. In zijn slotwoord schetste nationaal voorzitter John Crombez de vernieuwing: “Bredene is een voorbeeld in Vlaanderen. De reden waarom het hier werkt, is dat ze kansen geven aan nieuwe mensen. Willy Vanhooren en Jacky Maes zorgden ervoor dat de opvolging klaar stond nog voor zij stopten. Daar is ook deze ploeg mee bezig.”