‘Iran stapt zelf uit nucleair akkoord als economische voordelen uitblijven’
Foto: AP

Iran dreigt ermee het nucleair akkoord met de westerse grootmachten zelf op te blazen indien dat geen economische voordelen voor het land brengt. Dat meldt een Iraanse topdiplomaat aan het Iraanse persagentschap ISNA.

De Iraanse opmerking komt er na de bezoeken van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron aan Washington eerder deze week. Beide Europese leiders verklaarden dat het akkoord dat vandaag bestaat onvoldoende is, terwijl Trump Iran tijdens het bezoek van Merkel vrijdag brandmerkte als een ‘moorddadig regime’.

‘Als het akkoord geen economische voordelen heeft voor Iran, zullen wij ook uit het akkoord stappen’, reageert Abdolreza Faraji zaterdag, topambtenaar op het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Amerikaanse president noemde het akkoord eerder al ‘de slechtste deal ooit’. Hij eist aanpassingen om het hoofd te bieden aan het ballistische raketprogramma van Iran, en ‘de destabiliserende rol’ van het land in de regio. Trump heeft al meermaals aangekondigd uit het akkoord te zullen stappen.

Sancties tegen banken

Teheran meldt intussen dat het meer waarde hecht aan de opmerkingen van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over de deal, dan aan de dreigementen van Trump, aldus Faraji nog.

Iran ligt vooral wakker van sancties tegen zijn banken. Hoewel alle economische sancties in 2016 werden opgeheven, weigeren grote Europese banken nog steeds om handelsprojecten tussen Iran en het Westen te financieren, uit vrees voor Amerikaanse sancties.

Trump moet ten laatste op 12 mei beslissen of de Verenigde Staten Iran zullen blijven vrijstellen van sancties, als onderdeel van het akkoord. Mike Pompeo, de kersverse Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde vrijdag nog dat het ‘onwaarschijnlijk’ is dat de VS deel blijven uitmaken van het akkoord indien de tekortkomingen niet worden aangepakt.

Strak keurslijf

Iran en de Verenigde Stateb, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland sloten het nucleaire akkoord in juli 2015 af, nog tijdens de ambtstermijn van Barack Obama. De tekst dwingt de nucleaire activiteiten van Teheran in een strak keurslijf, met de bedoeling te garanderen dat ze vreedzaam blijven. In ruil daarvoor werden de sancties tegen Iran opgeheven en een normalisering van de economische relaties met het westen in het vooruitzicht gesteld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig