Lek in kerncentrale Doel opgespoord
Foto: BELGA

Het lek in het nucleaire gedeelte van de reactor van de kerncentrale Doel 1 bevindt zich in de lasnaad van enkele reserveleidingen. Er zou geen gevaar zijn voor de omwonenden.

Het lek in het nucleair gedeelte van de kernreactor werd eerder deze week ontdekt. Uitbater Engie Electrabel meldt zaterdagavond dat het intussen is opgespoord. 

Het lek bevindt zich in de lasnaad van enkele reserveleidingen waarlangs bij een ongeval water in de reactor wordt gepompt, om die te laten afkoelen. ‘We doen nu het nodige om de werken uit te kunnen voeren. Daarvoor moet de centrale uitgeschakeld worden en het reactorvat leeggemaakt worden’, zegt woordvoerder Anne-Sophie Hugé. 'Dat moet op een goede manier gebeuren, zodat onze werknemers niet worden blootgesteld aan te hoge dosissen radioactiviteit.'

Engie Electrabel had al een groot onderhoud van de reactor gepland voor eind mei. Dat geplande onderhoud is door het lek vervroegd.

'Miniem lek'

De nucleaire regulator FANC spreekt van een ‘miniem lek' dat op zich geen enkel veiligheidsissue inhoudt. Het agentschap geeft aan dat Electrabel aanvankelijk uitging van een snelle herstelmogelijkheid, maar dat de locatie toch moeilijker bereikbaar bleek.

‘De reactor van Doel 1 kan opnieuw worden opgestart wanneer de nodige herstellingswerken zijn gebeurd en de geplande onderhoudsperiode is afgerond’, klinkt het.

Niettemin is Groen niet te spreken over dit nieuwe nucleaire incident. ‘We vragen snel duidelijkheid. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) moet Engie opvorderen om de situatie uit te klaren’, stelt Kristof Calvo. De fractieleider in het Federale Parlement vindt dat de kerncentrales hun houdbaarheidsdatum hebben overschreden en dat ze steeds minder zeker en veilig zijn.

De kerncentrale Doel 1 is zoals de naam suggereert de oudste reactor in Doel. Hij is in gebruik sinds februari 1975, de sluiting is voorzien voor 2025. Met een vermogen van 433 MW is het  ook de kleinste centrale. Doel 3 en Doel 4 zijn elk ruim dubbel zo groot. De bevoorradingszekerheid komt door het lek niet in de problemen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig