Boete voor wie rookt in auto met kinderen
Foto: Bert De Deken
Vlaams minister van Leef­milieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft een voor­ontwerp van decreet klaar om roken in de wagen met kinderen te verbieden. De Standaard kon de tekst inkijken.

Al wie rookt in de wagen in het bijzijn van minderjarigen, ­riskeert een straf: ofwel een gevangenisstraf van een maand tot twee jaar  en/of een boete van 100 tot 250.000 euro, ofwel een administratieve straf (boete). Ook elektronische sigaretten vallen onder het verbod.

Schauvliege wacht niet langer op een doorbraak in de Kamer. Daar liggen diverse wetsvoorstellen van CD&V en Open VLD stof te vergaren. Het verbod raakt niet goedgekeurd omdat het gekoppeld wordt aan andere maatregelen, zoals de verhoging van de leeftijd voor het kopen van tabak tot 18 jaar. Dat laatste ligt gevoelig voor Open VLD en MR.

Schauvliege zegt dat ook de gewesten bevoegd zijn. De Waalse regering besliste al dat wie rookt in de auto met minderjarigen een milieuboete van 150 euro krijgt.

Voor de zomer komt het voorstel op de agenda van de Vlaamse regering. Schauvliege mikt op het voorjaar 2019 voor de invoering van het verbod.