Merkel: ‘Nucleaire akkoord met Iran volstaat niet’
Foto: AP

Het huidige nucleaire akkoord met Iran volstaat niet om de ambities van Teheran in bedwang te houden. Dat heeft de Duitse kanselier Angela Merkel vrijdag gezegd na een onderhoud met de Amerikaanse president Donald Trump.

Merkel is momenteel op bezoek in Washington, amper enkele dagen nadat de Franse president Emmanuel Macron ook al te gast was in het Witte Huis. Na hun onderhoud gaven Merkel en Trump een gezamenlijke persconferentie.

‘De deal met Teheran is een eerste stap, die ertoe bijgedragen heeft de kernactiviteiten van Iran te vertragen en beter in het oog te houden’, zei Merkel. ‘Maar vanuit een Duits standpunt denken we dat de deal niet volstaat om ons ervan te verzekeren dat de ambities van Iran beheerst worden en in bedwang worden gehouden.’

De Duitse bondskanselier verwees naar het ballistische raketprogramma van Teheran, en de grotere invloed die Iran in Syrië en Libanon gekregen heeft. ‘Die liggen aan de basis van grote bezorgdheid. Het is zaak de invloed van Iran in de regio aan banden te leggen’, sprak Merkel.

‘Moorddadig regime’

President Trump ging nog een flinke stap verder en brandmerkte Teheran als een ‘moorddadig regime’. ‘Het land wakkert geweld, bloedvergieten en chaos aan in het volledige Midden-Oosten’, zei de Amerikaanse president. ‘We moeten ervoor zorgen dat dat moorddadig regime nooit in de buurt van een kernwapen komt.’

Op een bijeenkomst van de Navo in Brussel liet Mike Pompeo, de kersverse Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, vrijdag al verstaan dat de Verenigde Staten wellicht uit de deal stappen als de tekortkomingen aan het nucleaire akkoord niet uit de weg geruimd worden.

Strak keurslijf

De Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland sloten in juli 2015 een nucleaire deal met Iran. De overeenkomst dwingt de nucleaire activiteiten van Teheran in een strak keurslijf. In ruil daarvoor werden de sancties tegen Iran opgeheven en een normalisering van de economische relaties met het Westen in het vooruitzicht gesteld.

Naast de situatie in Iran spraken Merkel en Trump ook nog over de onderlinge handelsrelaties, Oekraïne en de internationale sancties tegen Rusland.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig