Patokh Chodiev eist verontschuldigingen van België
Patokh Chodiev. Foto: Bloomberg via Getty Images

De Belgisch-Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev laat zijn klacht tegen de Belgische staat vallen indien hij verontschuldigingen krijgt. Dat meldt zijn advocaat, Pascal Vanderveeren, vrijdag op een persconferentie naar aanleiding van de eindstemming over het rapport van de onderzoekscommissie.

De zakenman is bereid de klacht tegen de Belgische overheid te laten vallen op voorwaarde dat er een brief zou komen van de Belgische autoriteiten, waarin wordt aangegeven dat de werking van de onderzoekscommissie niet is verlopen zoals het hoorde.

Ter herinnering: de commissie moest nagaan of er bij de totstandkoming van de wet sprake was van ongeoorloofde inmenging. Chodiev en twee andere Oost-Europese zakenlui waren de eersten om van die wet gebruik te maken om een fraudeproces te vermijden. Dat gaf de aanleiding voor het oprichten van een onderzoekscommissie in het Federaal Parlement, waarvan Dirk Van der Maelen (SP.A) voorzitter was en Georges Gilkinet (Groen) lid.

Meester Vanderveeren maakte eerder al duidelijk dat hij niet te spreken was over de werking van de onderzoekscommissie. Die was volgens hem vooringenomen. Daarbij richtte hij vooral zijn pijlen op Van der Maelen en Gilkinet. Beiden werden intussen gedagvaard door Chodiev, net als het federale parlement en de Belgische staat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in