De Koreaanse presidenten willen onderhandelen over het definitief beëindigen van de oorlog tussen beide landen. Noord-Korea zou ook bereid zijn om zijn nucleaire wapens te vernietigen. De Zuid-Koreaanse president trekt nog dit jaar voor verder overleg naar Pyongyang.

Dat meldden beide landen na een ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un en zijn ambtsgenoot Moon Jae-in. Voor het eerst sinds de wapenstilstand uit 1953 trok de leider van Noord-Korea over de grens voor direct overleg. De bijeenkomst stond bol van de symboliek.

Het gesprek tussen beide presidenten duurde ongeveer een half uur, en leverde ook concreet resultaat op. Vanaf volgende maand zouden er onderhandelingen over een geleidelijke ontwapening beginnen. Tegen eind dit jaar moet de wapenstilstand van 1953 omgezet worden in een echt vredesakkoord. Kim spreekt van 'een tijdperk van vrede' dat aanbreekt, en volgens Moon is er 'geen terugkeer meer mogelijk'.

Details over de ontwapening zijn nog niet vrijgegeven maar vast staat, dat beide landen streven naar ‘een volledige denuclearisering’ van het schiereiland. Om tot een akkoord te komen, rekenen ze op de medewerking van de internationale gemeenschap, klinkt het nog. Kim bood ook aan om naar Seoul te trekken, maar wellicht vindt de eerstvolgende ontmoeting nog dit jaar plaats in Pyongyang.

De toenadering is een snelle ommekeer na jaren van oplopende spanning. Dat escaleerde vorig jaar met verschillende rakettentests.

Experts blijven echter sceptisch. Eerdere akkoorden liepen stuk op concrete afspraken over inspecties en toezeggingen over economische steun. Ook de Amerikaanse president Donald Trump reageert voorzichtig. De tijd zal moeten uitwijzen of het Noord-Korea menens is, stelt Trump, die in mei een ontmoeting heeft gepland met Kim.