Bijen krijgen bescherming van Europa
Foto: Photo News
De Europese lidstaten hebben een algemeen verbod op drie neonicotinoïden goedgekeurd. Dat moet de bijensterfte een halt toeroepen.

Het verbod komt er op voorstel van de Europese Commissie. Het gebruik van de sproeistof wordt in open lucht volledig verboden. In serres mag het alleen nog, als zeker is dat bijen niet aan de stof blootgesteld zullen worden. Bedoeling is dat het verbod tegen eind dit jaar overal van kracht is. 

Neonicotinoïden zijn goedkope en doeltreffende pesticiden. Ze worden op het zaad van planten gespoten, waarna de pesticide zich verspreidt over het hele plantje. ze zitten ook in de nectar en het stuifmeel, waardoor ze de bijenpopulatie treffen.

Bovendien komt het gif in de bodem terecht, waarlangs het beken, plassen en rivieren bereikt. Neonicotines zijn een soort zenuwgas: ze verlammen de insecten tot ze doodgaan.

Suiker

Natuurpunt vreesde dat de parlementsleden tegen een totaalverbod zouden stemmen, onder druk van de suikerbietensector. Bijna het hele areaal suikerbieten in Vlaanderen is met neonicotines behandeld. Tiense Suiker is onlangs wel met een bioproject gestart. Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk hebben al veel meer bio-suikerteelt. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in