Spaanse protesten na verkrachtingszaak
Foto: AP

Duizenden Spanjaarden hebben betoogd nadat een rechter vijf mannen niet voor verkrachting heeft veroordeeld. Ze werden alleen schuldig bevonden voor seksueel misbruik.

De vijf beklaagden hebben een celstraf van negen jaar gekregen, maar dat vinden velen een te lichte straf. Seksueel misbruik is een minder zwaar misdrijf dan verkrachting in Spanje. Bij misbruik is er geen sprake van geweld of intimidatie. 

De vijf mannen hadden gefilmd hoe ze een achttienjarige vrouw in 2016 seksueel hadden aangerand tijdens het San Fermin-festival in Pamplona.  Volgens hen was het een zaak van wederkerige groepsseks. Het slachtoffer zegt dat ze verlamd was door angst.

Naast de negen jaar cel moeten de mannen ook 50.000 euro schadevergoeding betalen. Het parket had 20 jaar cel geëist.

De uitspraak leidt tot grote verontwaardiging  in Spanje. Duizenden mensen kwamen op straat in verschillende steden. De betogers riepen ‘Ik geloof je’, ‘Nee is nee’ en ‘Het is geen misbruik, het is verkrachting’.

In de Spaanse zomers hebben vele feesten structureel te kampen met mishandelingen, aanrandingen of andere delicten. ‘Het is een diepgeworteld probleem dat voortvloeit uit machismo’, stelt Laura Berro, die in Pamplona schepen voor gelijkheid is. ‘Het is helemaal niet normaal om een vrouw zomaar aan te raken of iets tegen haar te roepen. Dat is verwerpelijk.’