Nog niet iedereen krijgt volgend jaar een slimme meter
Themabeeld slimme meter van Eandis Foto: Lisa Van Damme; LVD

Nieuwbouwprojecten en grote renovaties, wie nieuwe zonnepanelen plaats en mensen met een budgetmeter zullen als eerste een digitale energiemeter krijgen. Wie niet tot dat lijstje behoort en echt niet kan wachten, kan ook zelf een nieuwe meter aanvragen.

In 2019 begint in Vlaanderen de uitrol van de digitale elektriciteits- en gasmeters. Tegen eind 2022 moet al één huishouden op de drie zijn uitgerust met de nieuwe digitale energiemeters. In totaal zal de uitrol zowat vijftien jaar in beslag nemen.

De uitrol is werk voor netbeheerders Eandis en Infrax. Het project start op 1 januari 2019. Dan zullen geen oude meters meer worden geïnstalleerd, enkel nog nieuwe. Tegen eind 2022 zullen op die manier 1,65 miljoen nieuwe elektriciteits- en aardgasmeters zijn geplaatst, of één derde van alle meters. Ook de 330.000 eigenaars van bestaande zonnepanelen komen in die eerste fase aan de beurt. Wie niet op de lijst staat, maar wel een slimme meter wil, kan er zelf een aanvragen. Daar zal wel iets voor aangerekend worden, hoeveel is nog niet beslist.

‘Misdadig om digitale meters niet in te voeren’

Het was hoog tijd voor de nieuwe energiemeters, want de klassieke elektromechanische Ferrarismeters worden niet meer geproduceerd. Maar digitale meters zijn ook ‘broodnodig’, aldus Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open VLD), om de energieoverslag te maken van centraal gestuurde naar lokaal opgewekte energie. ‘We leven in een digitale wereld. Het zou misdadig zijn de digitale meters niet in te voeren’, zei de minister tijdens de voorstelling van de meters.

In totaal moeten 4,63 miljoen meters worden geplaatst. Naar schatting tegen 2034 moet de hele uitrol achter de rug zijn. Als de netbeheerder op bezoek komt, zal zowel de elektricteits- als de aardgasmeter worden vervangen. ‘We zullen de mensen maar één keer lastig vallen’, beloven de netbeheerders.

Kost

De uitrol heeft ook een kost. Die wordt verrekend in de factuur en zal op jaarbasis 16,36 euro kosten voor elektriciteit en 11,59 euro voor aardgas. Maar er wordt ook bespaard: 336 miljoen euro over twintig jaar, becijferde de Vlaamse energieregulator Vreg. Niet alleen de maatschappij, ook particulieren zullen kunnen besparen dankzij de nieuwe meters. De verwachting is dat energieleveranciers zullen afstappen van het klassieke dag- en nachttarief, en meerdere tariefperiodes zullen invoeren. ‘Wie de meter actief gebruikt, kan besparen’, luidt het advies van minister Tommelein.

Eigenaars van zonnepanelen die hun overschotten willen verkopen op de markt, zullen nog even geduld moeten uitoefenen. Door de digitale meter wordt dit in principe mogelijk, maar het platform van de netbeheerders die zo’n vermarkting mogelijk moet maken, Atrias, is nog niet klaar. Dat zou pas in april 2020 het geval zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig