Luik-Bastenaken-Luik eindigt niet langer op mistroostige aankomst in Ans
Foto: Photo News

De aankomstplaats van Luik-Bastenaken-Luik zal vanaf volgend jaar opnieuw in Luik liggen. Dat meldt organisator ASO donderdag.

Ans is al sinds 1992 de aankomstplaats van La Doyenne, ook al was er wel vaker kritiek te horen op “de lelijkste aankomst voor de mooiste klassieker”. De venijnig oplopende maar grijze Rue Jean Jaurès in Ans sprak dan wel tot de verbeelding met de lastigheidsgraad, maar romantisch kon je de aankomst niet noemen met enkel een benzinestation, een bushokje, een café en een garage...

In 1992 was Dirk De Wolf de eerste renner die over de verplaatste eindstreep reed. Maar nu, 26 jaar later, heeft organisator ASO laten weten dat de eindstreep in 2019 weer in Luik zal liggen. De laatste winnaar in Ans blijft dus voorlopig de Luxemburger Bob Jungels.

(Lees verder onder de foto)

Luik-Bastenaken-Luik eindigt niet langer op mistroostige aankomst in Ans
Foto: EPA-EFE

Ans wordt volgend jaar wel de startplaats van de Waalse Pijl. De eindstreep blijft op de Muur van Hoei liggen. De Waalse Pijl zal de komende zes jaar drie keer vanuit de provincie Luik vertrekken en drie keer vanuit een andere Waalse provincie.

Willy Demeyer, burgemeester van Luik, preciseerde dat zijn stad “niet gesolliciteerd had voor de aankomstplaats, maar dat ze het aanbod ook niet weigeren”. “De stad Luik zal dezelfde organisatorische deskundigheid laten blijken als het deed bij de etappes van de Ronde van Frankrijk die Luik aandeden”, liet hij optekenen.

De nieuwe start- en aankomstplaatsen gelden telkens voor zowel de mannen- als de vrouwenwedstrijden.