Lidl-werknemers staken ook vrijdag
Foto: Boumediene Belbachir
Er is nog geen oplossing in zicht voor het sociaal conflict bij Lidl. Ook vrijdag zullen werknemers het werk neerleggen. Dat bevestigt Lidl aan onze redactie.

De spontane acties van de werknemers ontstonden woensdag na mislukt sociaal overleg tussen het management en de vakbonden. Het onderwerp van de gesprekken was de werkdruk in de winkels.

‘We hoopten dat de stakingen vandaag opgelost zouden zijn, maar het is helaas niet gelukt een akkoord te bereiken tussen vakbonden en directie’, zegt Isabelle Colbrandt, woordvoerster van Lidl. 'Dat betekent dat heel wat werknemers ook vrijdag niet aan het werk zullen gaan. Hoeveel vestigingen daardoor getroffen worden, dat valt nog af te wachten. Pas bij het opengaan van de winkels zal dat duidelijk zijn.'

Op donderdag waren er aanvankelijk eerst een zeventigtal winkels gesloten. 'Maar na verschillende oproepen van de vakbonden is de actie uiteindelijk uitgebreid naar 130 filialen', verklaart Colbrandt. Lidl heeft circa 300 vestigingen in ons land.

De directie heeft intussen een aanvraag tot verzoening ingediend. ‘We zijn vragende partij om de dialoog aan te gaan met de vakbonden.’ Lidl is verbaasd dat er geen akkoord uit de bus kwam tijdens de besprekingen van woensdag. ‘Het overleg verliep erg positief’, aldus Colbrandt. 'Wij blijven grote voorstander van dialoog, en hopen dat we vrijdag weer samen om de tafel kunnen zitten.'

Vakbondsman Johan Lippens (LBC-NVK ) benadrukt evenwel dat het nog steeds om spontane acties gaat. 'Maar stel dat er maandag nog geen schot in de zaak is gekomen, dan gaan we over tot georganiseerde acties. Dat kunnen stakingen zijn, maar we kunnen het ook creatiever aanpakken door bijvoorbeeld voort te werken achter gesloten deuren. Want als we voor langere tijd staken, dan raken we aan de inkomens van de werknemers', klinkt het aan Nieuwsblad.be.

Deze Lidl-filialen zijn donderdag gesloten

Bekijk de volledige lijst op de website van Lidl

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig