VUB-prof al twee jaar opgesloten in Iran: ‘Hij is onherkenbaar uitgemergeld. Hij ziet er stervende uit’
Ahmadreza Djalali zit al twee jaar vast. Een foto die zijn collega Gerlant Van Berlaer doorgestuurd kreeg, toont hoe hij sterk vermagerd is. Foto: BELGAONTHESPOT

Vandaag is het twee jaar geleden dat de Iraanse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali werd opgesloten in de Evingevangenis in Teheran. Na een schijnproces werd hij er ter dood veroordeeld wegens spionage. Recente foto’s die zijn collega en UZ-spoedarts Gerlant Van Berlaer via zijn familie doorgestuurd kreeg, tonen een zwaar vermagerde Djalali. ‘Ahmadreza is vrijwel onherkenbaar uitgemergeld. Hij ziet er stervende uit’, stelt Van Berlaer.

Djalali gaf les aan het Karolinska instituut in het Zweedse Stockholm en was ook gastdocent aan de VUB in Brussel. In oktober 2017 werd de Iraanse wetenschapper in zijn thuisland ter dood veroordeeld wegens spionage, nadat hij na psychologische folteringen valse bekentenissen zou hebben afgelegd. In januari schortte Iran de uitvoering van zijn straf op, na druk van het Westen. In februari naturaliseerde Zweden Djalali nog in de hoop dat het zo zijn executie kan vermijden.

Volgens Van Berlaer wordt de wetenschapper nu echter aan zijn lot overgelaten in de gevangenis. ‘Het is een bewuste strategie van Iran’, zegt hij. ‘Hem executeren durven ze niet om de voornamelijk economische banden met Europa niet op te blazen, maar hem vrijlaten zou dan weer te veel gezichtsverlies betekenen voor het gerecht en de inlichtingendienst in Iran. Zijn situatie zit muurvast en dus laten ze hem verkommeren in zijn cel.’

De druk vanuit Europa lijkt intussen weg te ebben en ook vanuit Iran wordt er niet meer openlijk over Djalali gecommuniceerd. Meermaals werd door Iraanse hoogwaardigheidsbekleders gezegd dat zijn situatie zou herbekeken worden en dat hij medische zorg zou krijgen. ‘We roepen alle politici, maar vooral ook alle zakenlui op om zijn situatie blijvend af te keuren in alle Iraanse contacten’, aldus Van Berlaer.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in