De Franse president Macron heeft het Amerikaanse Congres toegesproken. Hij pleitte er voor een intensieve internationale samenwerking, respect voor onze planeet en respect voor de deal met Iran: 'We kunnen niet zomaar uit de Iran-deal stappen,' aldus de Franse president.

Macron is de eerste buitenlandse gast die bij president Trump op officiaal staatsbezoek mag komen. Hij vertrekt vanavond terug naar Parijs.

'Het is een eer om hier te zijn, voor Frankrijk en voor mezelf', begint Macron zijn speech in het Congres. Na een lang applaus spreekt hij over de unieke band tussen Frankrijk en de Verenigde Staten. 'Frankrijk was een bondgenoot van dit land, sinds het ontstaan van dit land', aldus Macron. 'We zijn deze speciale band nooit vergeten, we hebben dezelfde visie op vrijheid.'

Macron ziet heel wat uitdagingen voor zich liggen. 'We leven in tijden van woede en angst, onze democratie en onze liberale waarden liggen onder vuur,' klonk het. Om die uitdagingen te overwinnen bepleit Macron een intensieve samenwerking tussen de VS en Frankrijk. 'We kunnen kiezen voor isolatie en nationalisme: maar dat is geen oplossing. We moeten onze ogen wijd openhouden, zo zullen we sterker staan en de gevaren overwinnen.'

'Op een dag zal de VS het Parijs-akkoord volgen'

In zijn speech wijdt Macron een belangrijk deel aan de klimaatproblematiek. 'We moeten een vlotte overgang vinden naar een koolstofvrije economie. Wat is de betekenis van ons leven als we de planeet vernietigen en de toekomst van onze kinderen opofferen? Door de oceanen te vervuilen en de CO2-uitstoot niet te beperken, maken we de planeet kapot. Want we moeten eerlijk zijn: er is geen planeet B,' aldus de Franse president.

Macron is er bovendien zeker van dat de VS op een dag  het Parijs-akkoord gaan volgen want 'we moeten samenwerken om onze planeet weer groot te maken.' Met een staande ovatie van de Democraten tot gevolg.

Iran?

Wat de nucleaire deal met Iran betreft, is Macron duidelijk: 'Iran zal nooit kernwapens bezitten. Niet nu, niet over vijf jaar, niet over tien jaar, nooit.' Maar zomaar de deal met Iran opzeggen is hij niet van plan: 'Frankrijk heeft die op initiatief van de VS ondertekend, we kunnen niet zomaar zeggen dat we er gaan uitstappen. De VS en president Trump zullen de komende weken hun verantwoordelijkheid moeten opnemen.' Macron toont zich wel bereid om mee te werken aan een nieuwe deal.

'Vandaag horen we de roep  van de geschiedenis, van overtuiging en van moed. Wat we koesteren, is in gevaar. Wat we graag zien, staat op het spel. We hebben geen keuze dan ze te verdedigen, en samen zullen we ook overwinnen,' besloot de Franse president.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig