Modigliani in recordmodus
Deze ‘Nu couché’ wordt in mei geveild. Foto: AFP

Er zit een nieuw veilingrecord aan te komen voor de kunstenaar Amedeo Modigliani. In mei wordt in New York een naaktschilderij van hem verkocht.

Het naakt ‘Nu couché (sur le côté gauche)’ uit 1917 wordt op 14 mei bij Sotheby’s in New York aangeboden. De vraagprijs is 150 miljoen dollar. Diverse kunstmagazines melden dat er al een koopgarantie is. Het werk zal dus zeker worden verkocht.

Met de commissie erbovenop komt de verkoopprijs rond de 180 miljoen te liggen. Dat is meer dan een andere Nu couché die in 2015 geveild werd bij Christie’s. Die haalde toen 170 miljoen dollar.

Sotheby’s is de markt alvast aan het opwarmen. Dezer dagen is het werk te bezichtigen in Hongkong. Verzamelaars zullen er niet ongevoelig voor zijn dat dit schilderij van bijna anderhalve meter het grootste is van de 22 naakten die Modigliani maakte.

Het veilinghuis claimt dat het met 150 miljoen dollar de hoogste inzet ooit heeft op een publieke verkoop. Voor de Salvator Mundi van Leonardo da Vinci, die vorig jaar tegen een recordprijs werd verkocht, begonnen de biedingen vanaf 100 miljoen dollar. (gse)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in