Veelbesproken N-VA-schepen ruilt zijn gemeente in voor de stad: “Ik hoop dat hij zich daar in rustiger vaarwater kan bewegen”
Michiel Descheemaeker heeft politieke ambities en kiest nu voor de stad. Foto: ptb

Schepen Michiel Descheemaeker ruilt Zonnebeke voor Ieper om er op te komen op de N-VA-lijst, die getrokken wordt door Eva Ryde.

De 26-jarige Michiel Descheemaeker begon in 2015 als jongste schepen ooit in Zonnebeke. Hij is bevoegd voor onder meer Ruimtelijke Ordening en Milieu. Tijdens zijn schepencarrière gaf hij geregeld openlijk zijn visie over bepaalde dossiers. Hij botste met collega-schepenen en de voormalige gemeentesecretaris, wat bijdroeg tot het ontslag van deze laatste. Descheemaeker ontkent echter dat hij naar Ieper trekt door de vroegere politieke strubbelingen.

“Dan was ik al na de eerste maand vertrokken. Sinds het vertrek van de voormalige secretaris zijn de schepencolleges veel aangenamer. Ik ben nu 26 en kies voor de stad. Ik heb me met hart en ziel ingezet voor Zonnebeke en zal dat de komende tijd blijven doen. Ik heb getoond dat ik sta voor een nieuwe politieke cultuur van openheid en transparantie. Al van jongs af ben ik gebeten door de politiek”, zegt hij.

De man werkt als jurist in een kantoor, dat zich bezighoudt met stedenbouw, milieu- en gemeenterecht. Hij heeft ook ervaring opgebouwd als parlementair medewerker van Iepers volksvertegenwoordiger Jan Vercammen.

Het rommelde de afgelopen jaren regelmatig binnen de Zonnebeekse N-VA-afdeling, waardoor voormalige N-VA-schepenen Luk Hoflack en Marie Debucquoy nu als onafhankelijke zetelen. De afdeling heeft ondertussen een vernieuwd bestuur. “Het vertrek van Michiel komt niet zo onverwacht”, zegt huidige voorzitter Luc Delancker. “Hij heeft politieke ambitie en carrièrevooruitzichten. Spijtig dat hij vertrekt, maar we wensen hem alle succes toe. Wij zijn nog volop bezig met de lijstvorming en richten ons in eerste instantie op ons programma, want wij zijn in Zonnebeke de enige die als nationale partij opkomt.”

Persoonlijk telefoontje

Zonnebeeks burgemeester Dirk Sioen (Open VLD) is wel verrast dat Descheemaeker vertrekt. “Ik wens hem alle succes toe en apprecieerde zijn telefoontje om het nieuws mij persoonlijk te melden.”

“Descheemaeker was er mee voor verantwoordelijk dat het schepencollege van Zonnebeke de voorbije jaren vooral negatief in beeld is gekomen”, klinkt het bij de Zonnebeekse oppositieleider Franky Bryon (SP.A). “Ik hoop voor hem dat hij zich in Ieper in rustiger politiek vaarwater kan bewegen.”

Descheemaeker krijgt een plaats op de Ieperse N-VA-lijst, maar welke is nog niet bekend. “Ik ken Michiel al jaren en heb hem leren kennen als een zeer joviale jongeman die flink wat in zijn mars heeft”, zegt lijsttrekker Eva Ryde.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig