Burgemeester trekt Stadslijst en krijgt steun van rapper
De kandidaten van de Stadslijst: SP.A’ers en Stadsmakers. Foto: efo

De kogel is door de kerk voor de Stadslijst die een jaar geleden werd aangekondigd. Socialisten en Stadsmakers gaan de uitdaging aan om samen te bouwen aan een nieuwe toekomst. Bij de verruimers zijn er enkele opvallende namen.

Burgemeester Johan Vande Lanotte trekt de Stadslijst, gevolgd door OCMW-voorzitter Vanessa Vens en schepen Tom Germonpré. Meest opvallende nieuwkomers/stadsmakers zijn Tine Wyns (4), die een topfunctie bekleedt bij het CAW en op de bres stond voor daklozen. Voorts Fabrice Goffin (Zorabots) op 5 en Ann Fonteyne (Klein Verhaal) op 7. Schepenen Bourgoignie (6) en Deblauwe (8) vervolledigen samen met fractieleider Jeroen Soete de top tien.

Jean Vandecasteele is lijstduwer, voorafgegaan door Raymonde Declercq en Franky De Block. In de derde kolom is gekozen voor ervaring. Nationaal SP.A-voorzitter John Crombez staat bovenaan die derde kolom. Ook Jan Vanroose, die vorig jaar kritiek had op de Stadslijst, kreeg een plaats. Gemeenteraadslid Levi Vermote staat niet op de lijst; men houdt nog een plaats open.

Op de Stadslijst komen ook nog ondernemer-zanger Dylan (Kleine) Sanders, onderneemster Jasna Ameye, Glenn Dangreau en vier mensen met een migratie-achtergrond. De Oostendse socialisten schaarden zich achter de Stadslijst en verruimers, zodat die nu definitief kunnen starten.

Nette en veilige buurten

Inhoudelijk heeft de Stadslijst haar huiswerk gemaakt: een programma voor een heel breed publiek, met accenten.

Er is aandacht voor groene thema’s: het Plan Eekhoorn om pleinen te ‘ontstenen’ en finaal de eekhoorn te zien opduiken in het stadsrandbos. Op economisch vlak wordt gedacht aan de herstructurering van het wetenschapspark. Oostendenaars zullen ook kunnen participeren in een investeringsfonds om een nieuwe toegang voor de Mercator of een nieuw dierenasiel te (helpen) betalen.

Voorts heeft de partij voorstellen voor de problemen waar mensen van wakker liggen: een hervorming van het parkeren, autovrije wijken, politie die twee dagen per week aanwezig is in de buurt, nette buurten met huisvuilophalingen voor 11 uur.

3.000 nieuwe woningen

De Stadslijst legt ook accenten. Op het lijstje staan 25 procent meer geld voor toerisme, tien evenementen in de Langestraat, een masterplan ‘art is for everybody’, een verbod op kelderwonen, drieduizend nieuwe woningen met desnoods quota voor betaalbare woningen bij nieuwe projecten. Er moeten ook een overdekte skeelerpiste en literatuurfestival komen.

Het sociale luik wordt niet vergeten: een mantelzorgpremie van 500 euro, uitbreiden van wijkgezondheidscentra, het omvormen van elke school tot een buitenschoolse kinderopvang en een flinke subsidie voor ouders die hun kinderen minstens twee dagen per week naar de kinderopvang sturen.

2.000 parkeerplaatsen

Andere actiepunten zijn de oprichting van een zorgbedrijf, tweeduizend plaatsen in betalende randparkings, een verbod op vrachtwagens in het centrum, en de parking van het Europacentrum die exclusief voor inwoners en tweedeverblijvers voorbehouden wordt.