Trump: ‘Als Iran ons bedreigt, zullen ze de prijs betalen’
Franse president Emanuel Macron en Amerikaanse president Donald Trump Foto: AFP

De Amerikaanse president Trump en zijn Franse ambtsgenoot Macron onderstrepen tijdens hun gemeenschappelijke persconferentie in het Witte Huis hun ‘historische band en diepe vriendschap’. Ze bespraken Iran en Syrië, maar ook de handelsrelaties.

‘Melania en ik zijn erg vereerd om president Macron en mevrouw Macron in het Witte Huis te ontvangen’, zei president Trump tijdens de persconferentie. ‘Wij bedanken jullie voor het warme welkom’, repliceerde Macron.

Beide presidenten zetten de eeuwenlange vriendschap tussen Frankrijk en de Verenigde Staten in de verf. Het was duidelijk dat de mannen erg goede vrienden zijn geworden.

‘President Macron, ik bedank u voor uw leiderschap, en ik bedank het Franse leger voor zijn moed en inzet in Syrië’, zei Trump. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankijk hebben na de chemische aanval in Syrië een gemeenschappelijke luchtaanval uitgevoerd op de chemische installaties van het regime-Assad. Macron vult aan dat hij nu een langetermijnoplossing wil vinden voor het Syrische conflict. ‘We willen duurzame vrede’, aldus Macron.

Iran en handel

Macron en Trump waren het in het verleden niet eens over de aanpak van Iran.Trump is hevig gekant tegen de nucleaire deal die onder zijn voorganger Obama met dat land is gesloten, en waarvan ook Frankrijk voorstander is. ‘We geven het allebei niet graag toe, maar we hebben een open discussie gehad over het nucleaire aspect van Iran. We gaan nu voortwerken aan een nieuwe deal met Iran’, zei Macron.

‘Iran mag geen nucleaire wapens ontwikkelen.’, zei Trump. ‘En Frankrijk gaat akkoord. Als ze ons bedreigen, zullen ze de prijs betalen.’

Beide presidenten zijn het eens dat de internationale handel eerlijk moet verlopen. ‘We moeten samenwerken tegen oneerlijke concurrentie. De discussie die we vandaag hierover hadden, voedt onze historische relatie en vriendschap’, zei Macron.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig