De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron dinsdagmiddag ontvangen op het Witte Huis. Het ging er tijdens de officiële welkomstceremonie opnieuw heel gemoedelijk aan toe.

De Franse president en zijn vrouw Brigitte Macron werden in het Witte Huis verwelkomd door president Trump en diens vrouw Melania Trump. Ook vicepresident Mike Pence en stafchef John Kelly waren erbij. Tijdens de formele ontvangst werden de Macrons getrakteerd op een militair eerbetoon, waaraan zo'n vijfhonderd Amerikaanse soldaten deelnamen. Die speelden zowel het Amerikaanse als het Franse volkslied.

'Frankrijk en de Verenigde Staten moeten samenwerken om het milieu te beschermen. De toekomst van onze kinderen staat op het spel', zei Macron vlak na de officiële welkomstceremonie. De Franse president voegde eraan toe dat de Verenigde Staten en Frankrijk weliswaar van mening verschillen over de manier waarop het milieu dan wel moet worden beschermd. Vanochtend had Macron ook al een subtiele hint gegeven richting de aandacht voor het milieu, toen hij samen met Trump symbolisch een boom plantte in de tuin van het Witte Huis.

Macron vroeg ook aandacht voor wat hij noemde 'agressief nationalisme', dat zowel Frankrijk als de Verenigde Staten ertoe verplicht 'het pluralisme en de democratie te beschermen'. 

Standvastig partnerschap

In zijn welkomstboodschap bedankte Trump zijn Franse collega dan weer voor de gezamenlijke inspanningen in Syrië. Eerder deze maand voerden de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië samen bombardementen uit op militaire doelen in Syrië.

'Ik wil president Macron, het Franse leger en de Franse bevolking persoonlijk bedanken voor hun standvastige partnerschap', zei Trump. 'Onze Franse vrienden waren absoluut geweldig. Heel veel dank, meneer de president.'

'Geen fake news'

Daarna trokken de twee staatsleiders zich terug in het Oval Office, terwijl de twee first lady's een bezoek brachten aan de National Gallery of Art. In het wereldberoemde kantoor van de Amerikaanse president hadden Trump en Macron een bespreking over onder meer de situatie in Iran.

Voorafgaand aan dat besloten onderhoud stonden de twee presidenten al kort de aanwezige journalisten te woord. Tijdens die persbijeenkomst verklaarde president Trump dat de nieuwsberichten over zijn innige band met zijn Franse collega 'voor eenmaal geen fake news zijn'.

Trump: 'Meneer de president, iedereen heeft het erover dat we zo'n geweldige band hebben. Wel, dat is de waarheid. Het is voor eenmaal geen fake news. Eindelijk. Ik vind het zo'n grote eer u hier te mogen ontvangen.'

Trump ging vervolgens nóg een stap verder door een grapje te maken over roos die zogenaamd op de schouders van Macron zou liggen. 'Kom hier, ik veeg die pelletjes wel even weg', zei Trump, terwijl hij over de schouders van Macron wreef.

Uithaal naar Iran

Na het obligate rondje van wederzijds geflirt tussen beide staatshoofden volgde uiteindelijk toch wat serieuzer werk. President Trump haalde voor de zoveelste maal uit naar de kernwapendeal met Iran, die werd afgesloten door zijn voorganger Barack Obama. 'Iedereen weet hoe ik naar die deal kijk. Het was een verschrikkelijk slechte overeenkomst. Ze had nooit gemaakt mogen worden', sprak Trump.

Toch al een eerste punt waarop Macron en Trump het niet met elkaar eens zijn, want de Franse president zei daarop dat hij de deal wél belangrijk vindt. 'Die overeenkomst moet gezien worden als onderdeel van een groter geheel, een strategie die tot meer stabiliteit en veiligheid in de regio moet leiden.'

Handelsbarrières

Vervolgens haalde Trump nog een van zijn stokpaardjes van stal: de internationale handel. 'De handel tussen de Verenigde Staten en Frankrijk loopt moeilijk, omdat we de Europese Unie hebben. Ik zou liever alleen met Frankrijk omgaan, en niet meer met de Europese Unie', fulmineerde Trump. 'De Unie maakt het ons erg moeilijk, met hun onaanvaardbare handelsbarrières.'

Na hun besloten bespreking geven Trump en Macron nog een gezamenlijke persconferentie.