In het Witte Huis wordt dinsdagavond het eerste staatsdiner georganiseerd sinds Trump er introk. Zijn echtgenote Melania haalt alles uit de kast om de Franse president Emmanuel Macron en zijn echtgenote Brigitte te ontvangen.

Trump is intussen vijftien maanden president, maar al die tijd werd er nog geen staatsdiner gepland. Zijn echtgenote Melania staat vanavond dus voor haar vuurdoop. Bovendien zijn de gasten niet van de minsten. Trump en zijn Franse collega hebben met de oorlog in Syrië en het kernakkoord met Iran belangrijke onderwerpen te bespreken.

Maar we mogen gerust zijn: Melania heeft maanden gewerkt aan de voorbereiding van het staatsdiner, zo klinkt het op haar socialemediakanalen. In een persmededeling heeft het Witte Huis al laten weten dat de first lady ervoor gezorgd heeft dat alle details ‘een hommage brengen aan de oude vriendschap tussen de Verenigde Staten en Frankrijk’.

De gastenlijst telt ongeveer 120 namen, een pak minder dan gebruikelijk, maar door de moeilijke band tussen de president en media, staan er dan ook geen journalisten op de lijst. Wie allemaal een uitnodiging heeft ontvangen, wordt pas kort voordien bekendgemaakt.

Het decor waarin de gasten zullen terechtkomen zal er piekfijn uitzien. Melania koos voor een kleurenschema met crème en goud en bestelde meer dan 1.200 kersenbloesems, 2.500 reukerwten en 1.000 witte seringen om de omgeving aan te kleden. De Washington National Opera is gevraagd om de muzikale omkadering te verzorgen.

Moestuin

Christeta Comerford, de vaste kok in het Witte Huis, heeft een menu voorbereid geïnspireerd op de Amerikaanse culinaire traditie ‘met Franse invloeden’. Een eerste gang serveert de gasten onder meer een quiche met geitenkaas, met groenten uit de moestuin van het Witte Huis, die enkele jaren geleden werd aangelegd door Michelle Obama.

Als hoofdgerecht is een lamsrib voorzien met rijst, gekookt volgens de traditie in New Orleans. En het dessert tot slot is een nectarinetaart met slagroom.

Staatsdiner met Macrons is vuurdoop voor Melania
Foto: AFP
Staatsdiner met Macrons is vuurdoop voor Melania
Foto: AFP