België trekt 26 miljoen euro extra uit voor Syrië
Foto: BELGA

België trekt dit jaar 26 miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan Syrië en zijn buurlanden. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) aangekondigd.

De Croo deed zijn aankondiging bij de start van de internationale Syriëconferentie ‘Supporting Syria and the Region’ die dinsdag en woensdag in Brussel plaatsvindt. ‘We doen dit uit solidariteit met de Syrische bevolking die al acht jaar lang deze bloedige oorlog ondergaat’, aldus De Croo. ‘Naar geen enkele andere crisis gingen ooit zo veel Belgische humanitaire middelen. Het is dan ook het grootste menselijke drama van onze tijd.’

De Belgische humanitaire hulp in de regio bedraagt nu voor de laatste drie jaar meer dan 100 miljoen euro.

De nieuwe middelen zijn bestemd voor de opvang van oorlogsslachtoffers in de regio. Momenteel zijn meer dan dertien miljoen Syriërs afhankelijk van humanitaire hulp en hebben vijf miljoen Syriërs hun toevlucht gezocht in het buitenland: in Turkije (3,5 miljoen), Libanon (1 miljoen), Jordanië (650.000), Irak (248.000) en Egypte (120.000). De Belgische humanitaire middelen gaan naar het terreinwerk van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, de VN-organisatie voor humanitaire hulp OCHA, het Wereldvoedselprogramma (WFP), het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) en het VN-kinderrechtenfonds Unicef.

Vredesproces

De conferentie wil niet alleen humanitaire hulp mobiliseren, maar ook het politieke vredesproces ondersteunen, geleid door Staffan de Mistura, speciaal VN-gezant voor Syrië.

‘Met deze tweede Syriëconferentie in Brussel wil de internationale gemeenschap een sterk signaal geven dat alleen een politieke oplossing een einde kan maken aan het Syrische conflict. Bommen zullen geen vrede brengen. Alleen een politieke dialoog kan deze gruwelijke oorlog stoppen. Een echt duurzame oplossing voor Syrië komt er maar aan de onderhandelingstafel’, besloot De Croo.