Ook buiten België lof voor nieuw restaurant Kobe Desramaults
Foto: Alexander Meeus

Chambre Séparée, het nieuwe restaurant van Kobe Desramaults, staat nog geen jaar na de opening al te blinken op plek zes in de lijst met tweehonderd beste Europese restaurants, die werd opgesteld door Opinionated About Dining.

Driesterrenchef Andreas Caminada van Schloss Schauenstein in het Zwitserse Fürstenau staat helemaal bovenaan de lijst die sinds 2012 wordt gepubliceerd door Steve Plotnicki, oprichter van de culinaire blog Opinionated About Dining. De blog is een digitaal netwerk van duizenden foodbloggers en foodies uit de hele wereld.

Het podium wordt vervolledigd door Magnus Nilsson van Fäviken in het Zweedse Järpen en Victor Arguinzoniz van Extebarri in het Baskische Axpe.

Alain Passards restaurant L’ Arpège dat in 2016 en 2017 op de eerste plaatst eindigde, zakte dit jaar naar de vierde plaats. De vijfde plek wordt ingenomen door Eneko Atxa’s restaurant Azurmendi, waardoor de Spaanse Baskische regio drie vertegenwoordigers heeft in de top vijf.

Hoogste nieuwkomer

Kobe Desramaults is met zijn Gentse restaurant Chambre Séparée de hoogste nieuwkomer in de lijst en staat op plaats zes. In 2014 stond hij met het (intussen gesloten) In de Wulf nog helemaal bovenaan de lijst.

Desramaults’ nieuwste restaurant kreeg enkele maanden geleden ook al een eerste Michelinster en werd door Gault&Millau bekroond met een 17,5 op 20. Ook onze recensent Bruno Vanspauwen toonde zich grote fan van het nieuwe concept van de West-Vlaamse chef-kok.

Gert De Mangeleer en Joachim Boudens, die eind dit jaar de deuren sluiten van hun driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem, springen dertien plaatsen vooruit in vergelijking met vorig jaar en stranden met hun elfde plaats net buiten die top tien.

Verder vinden we nog vijf andere Belgische restaurants in de top-100: L’air du temps (35), Hof van Cleve (36), Bon-Bon (71), The Jane (73) en Souvernir (95). Andere Belgische restaurants vinden we terug op plaats 160 (De Jonkman), plaats 167 (’t Zilte), plaats 170 (Willem Hiele), plaats 181 (La Paix), plaats 192 (Pastorale), plaats 194 (Arabelle Meirlaen) en plaats 195 (Table d’Amis).

Likoké van Piet Huysentruyt in Frankrijk sluit op plaats 200 de lijst af.