Van Overtveldt: ‘Geen lessen te krijgen over fraude’
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Foto: AFP

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is niet gediend met de socialistische kritiek op het gebrek aan inkomsten uit de Kaaimantaks.

De Kaaimantaks, gericht op de vermogens die rijke Belgen hebben ‘verstopt’ in fiscale paradijzen, heeft vorig jaar amper 5 miljoen euro opgebracht. Dat is nog geen honderdste van de 510 miljoen euro, die Van Overtveldt liet inschrijven in de begroting, schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag.

Oppositiepartij SP.A wijt het tekort aan het feit dat Van Overtveldt een achterpoortje liet openstaan. ‘Tot eind 2017 konden zogenaamde trusts belastingvrij uitgekeerd worden. Veel eigenaars van zo’n trust hebben daarvan gebruikgemaakt om hun constructies leeg te halen zonder te betalen’, zegt Kamerlid Peter Vanvelthoven. Partijvoorzitter John Crombez had het in een gesprek in De ochtend op Radio 1 over ‘een schande’.

Van Overtveldt ontkent en beschouwt de cijfers niet als slecht nieuws. ‘Het doel van de Kaaimantaks was om offshore-constructies te ontmoedigen en daar slagen we duidelijk in’, oordeelt hij. Maar ‘als Van Overtveldt zegt dat het de bedoeling was dat het niet opbrengt, dan heeft hij parlement keihard bedrogen’, vindt Crombez.

‘Onzin’

Op zijn beurt reageerde Van Overtveldt in De ochtend dat hij ‘zelden zoveel onzin gehoord’ had als tijdens het gesprek met Crombez. ‘De SP.A heeft berekeningen gemaakt die een zeer klein deel van het beeld schetsen’, vindt hij. Zo stipt de minister aan dat geld dat ooit in constructies zat, niet gewoon in rook opgaat. ‘Het komt terecht in de reguliere economie’, klinkt het.

Toch ontkent Van Overtveldt niet dat er problemen geweest zijn met achterpoortjes. ‘Ik heb altijd gezegd dat de Kaaimantaks een leerproces is. Het werd al verschillende keren aangepast, en de achterpoortjes waar op gealludeerd wordt, zijn intussen dicht.’

Daarnaast zal het tekort waarover Het Laatste Nieuws bericht, niet elders gerecupereerd moeten worden. ‘De belastinginkomsten zijn perfect op koers’, aldus Van Overtveldt. ‘Saneren vanwege onvoldoende inkomsten, is een leugen.’

Volgens Van Overtveldt zijn de uithalen van de SP.A op pure frustratie gebaseerd. ‘Zij hebben jarenlang geprobeerd om fiscale constructies aan te pakken. Dat is hen nooit gelukt, maar het lukt nu wel. Ik heb van niemand lessen te krijgen inzake de strijd tegen sociale fraude.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in