‘Vermiste dieren krijgen meer aandacht dan minderjarige vluchtelingen’
Europees parlementslid Hilde Vautmans en Abas uit Somalië. Foto: BART DEWAELE

In ons land zijn vorig jaar zeker 124 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen verdwenen. ‘Niemand weet evenwel hoeveel er in totaal verdwijnen’, zei Hilde Vautmans (Open VLD) op de presentatie van haar boek ‘Waar zijn ze?’.

Vautmans wil het probleem onder de aandacht brengen met het oog op de stemming van een resolutie over het verdwijnen van minderjarige vluchtelingen in het Europees Parlement op 2 mei. ‘Ik betreur dat vermiste dieren meer aandacht krijgen dan vermiste minderjarige vluchtelingen’, zegt Vautmans.

In het boek schat de liberale politica dat er in 2017 in België zo’n 124 minderjarige vluchtelingen verdwenen zijn.’ Zij komen dan terecht in de prostitutie, gedwongen orgaandonatie of verblijven bij een onbekend familielid’, zegt Vautmans. Nimo (10) uit Somalië is op het nippertje daarvan gespaard gebleven. Ze is al sinds 2015 in België en doet nu haar verhaal. ‘De smokkelaars vertelden aan mijn oma dat ze haar zouden vrijlaten als ze mij aan de mannen zou geven. Gelukkig heeft ze dat niet gedaan’, zegt Nimo in het boek ‘Waar zijn ze?’, dat Vautmans vandaag presenteerde.

‘Vermiste dieren krijgen meer aandacht dan minderjarige vluchtelingen’
Foto: BART DEWAELE

Maatregelen

Om meer minderjarige vluchtelingen te helpen, wil Vautmans de Europese regelgeving verbeteren. ‘ Er zijn nog te veel lacunes’, zegt ze. Zo moet volgens Vautmans de registratie van gevluchte kinderen beter georganiseerd worden. ‘Zo weten we precies om hoeveel kinderen het gaat. Ook moet de psychologische begeleiding en opvang van die minderjarigen verbeteren’, zegt Vautmans. Verder wil ze dat de strijd tegen de mensensmokkelaars wordt voortgezet.

‘Toch zal er meer moeten gebeuren’, zegt Heidi De Pauw, algemeen directeur van Child Focus. Volgens haar zit het probleem ook bij de federale regering. ‘De taskforce van staatssecretaris Theo Francken rond minderjarige vluchtelingen is sinds zijn oprichting nog geen meter opgeschoven’, zegt De Pauw. Het probleem is volgens haar te wijten aan een verkeerde politieke keuze. ‘Francken zet te veel in op registratie, terwijl het probleem de verdwijning is. Hij zou zich daar beter op concentreren.’

‘Vermiste dieren krijgen meer aandacht dan minderjarige vluchtelingen’
Foto: BART DEWAELE

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in