Bloomberg betaalt Amerikaanse klimaatbijdrage
Foto: EPA-EFE

Michael Bloomberg, de voormalige burgemeester van New York, betaalt uit eigen zak een deel van de Amerikaanse bijdrage voor het klimaatakkoord van Parijs. Het gaat om 4,5 miljoen dollar.

President Trump trok de VS vorig jaar terug uit de overeenkomst, maar zegt Bloomberg ‘Amerika is een verbintenis aangegaan en als Amerikanen dragen we allemaal de verantwoordelijkheid als de overheid het niet doet’.

Daarom betaalt hij 4,5 miljoen dollar van de 3 miljard dollar die de voormalige Amerikaanse president Barack Obama had toegezeg. ‘Ik ben in staat om het te doen, dus ja, ik ga hen een cheque sturen voor het geld dat Amerika beloofd heeft aan de organisatie, alsof ze het van de federale overheid hebben gekregen.’

De miljardair zal de Amerikaanse bijdrage blijven betalen als de VS zich niet opnieuw aansluiten bij het klimaatakkoord. ‘Onze stichting zal zich aan de belofte houden om alle bezuinigingen van de federale overheid op de bijdrage aan het VN-klimaatfonds te compenseren.’

Volgende week begint in Bonn een nieuwe ronde in de klimaatonderhandelingen. Bedoeling is de belangrijke klimaattop, eind van het jaar in Polen, voor te bereiden. Landen moeten stilaan aangeven hoe ze hun klimaatdoelstellingen zullen aanscherpen, want met de beloftes die nu op tafel liggen, zal de doelstelling van Parijs, de opwarming van de aarde onder 2 graden houden, niet gehaald worden.